Tuesday, August 29, 2017

Putera Kedua

Blog bersawang..setahun sekali baru masuk bersihkan sawang2 yang ade..hihi

Nak tulis kt sini kisah kelahiran putera kedua aku..hampir 5tahun menunggu alhamdulillah Allah dengar doa aku untuk bagi Hadif ada adik beradik..Lepas miscarriage Dec 2014 memang aku amek masa lame untuk lekat semula...macam2 usaha jugak la aku buat sebab memang nak baby lagi..aku join group TTC kt fb, aku makan jamu, aku usahakan turunkan berat badan dapatkan bmi sepatutnye..Alhamdulillah september 2016 tu aku macam dapat rasa aku pregnant..tambah plak period memang delay dekat 2minggu..tapi aku tak test lagi sebab pikir sebelum ni memang ade masalah period delay..tapi instinct tu kuat kata yang aku dah pregnant..memang aku berhati-hati sangat dah masa tu sampaikan naik motor dengan husband siap pesan kt dia jangan langgar bonggol kuat sangat..aku taknak terhentak..hihi..1 Oktober 2016 masa birthday baru aku buat upt..dan instinct aku betul..alhamdulillah positif..rasa nak sujud syukur dalam bilik air..hihi.hadiah birthday yang paling bermakna untuk aku masa tu..

Ok kemain panjang mukadimah aku..dah lame tak tulis blog sekali berjela plak..

27 May 2017 (Sabtu) (1 Ramadhan 1438H)

Masa ni aku memang dah tunggu hari je..nak pegi keje memang becinta la..aku amek mc je masa ni sebab memang malas betul nak g keje...tak larat nak bawak perut..mild contraction pon dah rasa sikit2..seminggu sebelum tu aku dah pergi hospital sebab rasa contraction tapi masa tu baru bukak 1cm je..dah lame tak pregnant sampai lupe contraction betul2 ke tipu2..hihi..

29 May 2017 (Isnin) (3 Ramadhan 1438H)

Sejak pagi tu aku memang dah rasa contraction makin kerap..tapi still monitor lagi..pastu rasa macam makin kerap plak, so aku call husband yang masa tu dah g keje suruh dia balik..kebetulan masa tu dah start cuti sekolah n mak ayah aku pon dah ada kt rumah, so aku tinggalkan la Hadif dengan atok n neneknye kat umah..sampai hospital buat prosedur biasa check ctg bagai tu...contraction masih rasa lagi tp tak bape kuat pun...bile sampai part doktor nak check bukaan, masa ni memang trauma..doktor perempuan india..tapi cantik..ke benggali tah sebab kulit cerah..hihi..dia check bukaan..baru 2cm katenye...pastu boleh plak dia kata nk check sekali lagi..yang kali kedua memang azab..dia kata .2.5cm plak pastu dia tolong bukakkan lagi...ya rabbi sakit giler kott...menjerit aku..doktor kate sorry memang sakit, I tolong u bukak laluan...menitik jugak la airmata masa tu..sakit oii...pastu doktor terus suruh admitted..

Jumpa husband pastu suruh dia amek beg dalam kereta sebab dah kene admitted kan..siap prosedur semua aku pon masuk la wad..masa ni dah start bleeding dah..hasil selukan doktor tadi...masa Hadif dulu takde pon kene seluk sampai sakit gitu..huuuu..

Tido 1 malam kat hospital..sepanjang malam tu doktor ade datang check lagi bukaan...tapi still sama...masih 3cm..takde progress...jenuh la aku bejalan ke hulu ke hilir kat wad tu nak kasi bukaan cepat kononnye..tapi nan hado...siap buat squad lagi...esoknye masa doktor pakar round, skali lagi kene seluk...ponnn sakit...rase nak tendang doktor tu..doktor kate bukaan masih 3cm pastu servik still tebal katenye..so doktor suruh aku balik rumah dulu..hospital gomen kan, seboleh nak kurangkan patient sebab wad sentiasa penuh..so masa melawat tengah hari tu, husband mak ayah hadif datang n petang tu aku ikut diorang balik rumah skali..masa ni doktor bagi mc untuk seminggu tu..last date doktor bagi 2 June..kalau tak besalin jugak tepaksa la induce..

31 May 2017 (Rabu) (5 Ramadhan 1438H)

Lepas discharge isnin ritu memang aku duk rumah jela duk layan contraction..duk umah plak keje tido je..sebab kua hospital tetibe demam...huhu aku kalu dah bemalam kat hospital, balik rumah mesti demam...masa ni aku dah 40w1d..baby belum ada tanda nak keluar lagi..contraction tak kuat sangat tapi sentiasa ada...selera makan memang out..dapat minum milo je pagi tu...lepas zohor camtu aku nak tido semula..badan seram sejuk..tetibe poppp...macam air paip daaaa...air ketuban dah pecah...habis lencun tilam...hukhuk...cepat2 call husband...nasib baik dia duk standby je n mintak permission manager nak stay ofis je taknak keje lua...tah laju mane la dia bawak motor sekejap je dah sampai rumah...mak aku cam biasa la...panik semacam..masa tu tak rase sakit ape pon..contraction pon hilang...air ketuban tu je keluar xbenti2..bape kali tukar pad..

On the way g hospital memang bedesup la husband drive..nyalakan lampu emergency skali...nasib baik belum time orang balik keje lagi...kereta pon semua bagi laluan...sekejap jela dah sampai hospital...sampai hospital sekali lagi kene hadap prosedur sebelum ke labor room tu..check ctg suhu badan aku semua...confirm aku demam..doktor bagi paracetamol..masa ni tetibe ras contraction kuat...terus terbayang sakit contraction masa nak besalin hadif dulu...memang sakit haih..tambah plak demam badan lemau rase..dah la sakit ade plak patient katil hujung tu duk mengerang2...tak tahan sakit...stress aku dibuatnye...orang lain sakit nak beranak jugak takde nak mengerang gitu...rase nak bangun pastu suruh dia diam..haha...eh ketawa plak kate sakit...hihi..

Masa check ctg tu doktor kata carta jantung baby tu tak bape cantik..doktor duk seluk check bukaan pon muke bekerut2 tapi tak inform aku pape..takde gtau dah bukak bape cm..duk panggil doktor lain plak...yang doktor cucuk jarum pon sampai 2orang..tekial2 nak masukkan jarum kt tangan aku...sakit kot tangan kiri kanan kene cucuk..tak lame pastu doktor datang semula check laluan lagi..aku dah tak sedap hati..sebab doktor tu asek cakap sesama sendiri..macam ade problem..tetibe aku nampak doktor lain dah bawak baju hospital warna biru..bukan pink macam sebelum ni...aku dah cuak masa ni...terus terpikir kene operate ke ni..nape baju kaler biru..

Masa doktor dengan nurse dah siap bawak baju n tiub kencing tu, doktor yang seluk tadi bagitau masa dia check warna air ketuban tak cantik..tak jernih...means baby dah terberak kat dalam..bacaan jantung pon tak cantik...doktor terpaksa decide emergency czer sebab nak elakkan baby lemas sebab baby dah mula stress kat dalam..fuhhh rase gelap jap dunia aku...takut tergamam semua ade..tak pernah seumur hidup kene operate..xtau nak kata takut ke ape ke...taknak amek pape risiko aku berserah je setuju untuk czer..masa tu aku dh rasa pon contraction kuat n rasa nak meneran..

Doktor panggil husband kat luar n explain prosedur emergency czer..kalau husband setuju sain segala dokumen n terus masuk ot..dh siap2 tukar baju pasang tiub kencing bagai, doktor n nurse terus tolak aku keluar..kt lua ot doktor explain kt aku plak prosedur n segala risiko..kalo setuju aku sain dokumen..masa ni memang diorang rushing beno..takleh nak lengah2...dah name pon emergency czer..husband tenangkan aku tapi aku masa ni macam lost..otak blank rase..doktor suruh sain aku sain je..huhu...

Pertama kali dan tak pernah terbayang aku akan kene czer..sebab masa hadif dulu mudah sangat..lain anak lain caranye kan...nurse bius kat pinggang..ot tu punyela sejuk macam duduk dlm peti beku...begegar2 badan aku mengigil...dah la dengan demamnye..masa operate ni memang aku sedar tapi mampu pandang siling jela...tangan kiri kanan telentang..masuk air n on mesin blood pressure tu..15minit kot lepastu dengar suara nyaring anak bertuah yang mengada taknak kua ikut pintu..nak kua ikut tingkap plak dia..haha..dia punye menangis dari keluar sampai settle doktor bersihkan pon still nanges..punye kuat suara..doktor kata memang stress baby ni..menangis beria ni...masa nurse tunjuk baby n letak kejap kt dada aku rasa macam mimpi lagi..memang lain pengalaman masa hadif dulu..tapi adik memang semangat lagi tembun dari abangnye..

Dah settle semua, nurse tolak aku kat waiting area..sebab wad belum ada yang 0..baby still menangis kuat takmo diam...lepas sorang sorang nurse and doktor datang tolong pujukkan..aku mampu tengok jela..angkat kepala pon tak boleh..kaki kebas lagi sebab bius belum hilang..pastu nurse letak baby dekat aku untuk susukan..pandai jugak dia menyusu kali pertama..

Punyela berhari2 sakit siap keluar masuk hospital rupe-rupenye adik nak lahir sama tarikh dengan abang hadif..tapi sama ikut bulan islam la..5 ramadhan..Muhammad Harith Zafran Bin Zainuddin...semoga menjadi anak soleh kebanggan ibu ayah..aminn..




No comments: