Thursday, February 27, 2014

Family Trip 2014- Langkawi (Day 1)

Salam...

Cuti CNY ritu aku sekeluarga telah membawa diri bercuti ke Pulau Langkawi. Lamee dah aku teringin nak g langkawi...tahun ni baru tercapai hasrat...ade rezki sikit....kami pergi 3buah kereta....yang pergi trip ni aku, asben, hadif kesayangan, makayah, adik lelaki, adik pompuan, abg aku n wife, mak mertua abg aku n 2org adik ipar abg aku....total 11orang....memang meriah bak ang...

Kami gerak malam....drive siang2 ni ngantuk kan....so marilah kite drive memalam...sejuk sket....malam lepas isyak kami gerak...aku tunggu kat tol rawang selatan....dekat ngan umah kan....yang lain2 dari semenyih....awal2 lagi abg n adik aku dh risau takut tertinggal sebab asben aku bawak kete xde slow2 berangan....dia kate slow sangat nanti mengantuk...boring....betul jgk kan...nak2 ikut highway....jalan lurus je...tapi takdela laju macam drift tu....aku pon takut....jangan risau ye adik abg, takde sesatnye kalo xnampak bontot kete kami....jalan trusss jela...R&R kan banyak.....hihi...so perjalanan pon bermula...asben aku lead kt depan..

G bercuti time public holiday haruslah kereta banyak kan....tapi ok la takde jem pon...cume kereta start banyak n slow tang mendaki n mase kt terowong menora tu je....pastu smooth je cam biasa....pit stop pertama kami R&R tapah....isi pewot dulu sebab memasing lom dinner....punye jauh carik makan...hihi...

lepas dah kenyang n buang2 sisa kumuhan yang patut kami pon teruskan la perjalanan....next pit stop kat R&R bukit gantang.....saje carik buah2an.....kasi mate segar sket....sambil2 tu kitorg tunggu abg & adik aku yang tertinggal kat belakang....

Teruskan perjalanan lagi sampai la pit stop terakhir....lepas tol juru....sebab mase ni abg & adik aku tinggal jauh dah...awat la siput sangat...kikiki....dah sampai semua kitorang gerak ke jeti kuala perlis....sebabkan semua orang 1st time ke langkawi so marilah on waze....kang sesat sampai danok plak sebab salah simpang....kikiki....

Masuk je  kedah mate aku segar bugar....siyes aku rindu kedah.....lebih 7 tahun dah aku tinggalkan kedah....dah banyak berubah...tapi sampai awal pagi kan...ape jela yang nampak....gelap jela....hihi

Kitorang sampai jeti kuala perlis pukul 4pagi...mase tu lom ramai sangat...dia punye sejuk mak ai sampai ke tulang...angin laut kan...naseb hadif pakai sweater...tapi brader2 yang jage parking tu dh siap2 usha kitorg...ok la kan senang keje...tayah susah2....dah setel parking nak kene beratur plak nak bli tiket....beratur kul 4pagi kaunter bukak kul 7pagi....haha giler la....tapi naseb baik gak ktorang sampai awal...sebab start kul 5 pagi tu orang makin ramai....bederat bas masuk.....line orang beratur pon makin panjang.....tempat duduk kat dalam jeti pon makin penuh....korang kalo nak g langkawi naik dari jeti kuala perlis better la awal....kalo x pengsan jugak xde tempat duduk sementara tunggu time nak naik feri tu....ni pengalaman kalo g time public holiday la....kalo time hari biasa takde sesak kot...

Tiket feri kitorang pukul 10pagi....punyela lame giler bertapa kat jeti tu....sampai je jeti langkawi, semua muke ade senyumm....muke aku la paling senyum meleret....wpon xtido sangat tapi pasaan xsaba bercuti dengan family tu buat ilang ase mengantuk.....dari jeti langkawi kitorang amek teksi van suh anta ke homestay yang aku dh book sebulan awal....pasal homestay aku citer next part ye......haha siap ade part2 xtahan.....

Sampai je dekat homestay tu kitorang letak beg sume siap2 pastu teksi van tu hantar kitorang ke kedai makan berdekatan...lapa weh....tengok deretan makanan ase nak amek semua je.....yg paling best total yang kitorang kene baya sangat-sangatlah murah...bebaloi2

Selesai je isi pewot semua jalan kaki ramai2 balik ke homestay.....homestay dengan kedai makan tu dekat je.....homestay aku amek ni dekat sangat dengan Idaman Suri.....best2....sampai homestay semua take turn nak mandi....badan belengas dah memasing....termasuk lak dak hadif.....bebaju tido je sampai ke tengah hari....haha sian.....



bersambung.....


No comments: