Friday, November 29, 2013

Petua untuk anak demam panas

Salam jumaat....

Harini tetibe teringat petua yang selalu aku praktik kat Hadif bila dia demam panas. Hadif ni kalo demam tengah2 malam atau awal pagi kul 3-4pagi tu la badannye panas....siang ok....Petua ni asben aku jumpe mase duk google...yela takkan asek nak berulang ke klinik je kan....bagi ubat klinik pon lom tentu serasi dengan anak tu.....setakat ni dah banyak kali gak aku try kat Hadif petua ni....memang menjadi....malam panas....pas buat petua ni esoknye bangun pagi ceria xpanas dah badan...lega sangat....



So bahan2 yang diperlukan adalah:-

1) putih telur (putih je kuning telur taknak taknak taknak....hihi)
2) tisu atau tuala kecik
3) stoking

Cara2nye.....

1) tekapkan tisu @ tuala kecik dengan putih telur hingga serashi bershama...
2) pastu lekapkan kat tapak kaki comel anak korang
3) pastu hati2 sarungkan stokin kat kaki comel anak korang....jangan sampai tisu@tuala tu tecabut atau telipat tau....pandai2 la ejas bia elok je melekap elok lam stokin tu....
4) pakaikan dalam masa setengah jam atau sehingga telur tu kering....nak pakai sampai esok paginye pon xpe....

Senang kan?hihi..try la....setakat ni alhamdulillah berkesan kat Hadif.....kos pon xbanyak...gune ape yang ade kat umah je.....kalo badan anak korang panas time siang buat la siang...xkesah pon bile2....yang PENTING buat time anak korang tido....sebab time tido xdela melasak....kalo lasak kang tecabut lak tisu@telur tu....n kalo buat bukan time tido payah sket la...sebab ade budak xsuke dipegang2 kaki kn....hihi

Sekian petua senang dan mudah lagi jimat dari aku.....moge bermanfaat.....^_*

3 comments:

DYatie said...

sangat berguna!
thanks for sharing~! :)

Azleen MN said...

Mcm2 cara sy gunakan utk.turunkan suhu anak..ni cara egg white socks...pnh gak sy cuba garlic socks..vinegar socks pn pnh try..semuanya utk turunkan suhu anak.

Anonymous said...

menjadi x awak try garlic socks n vinegar socks tu? ank sy skrg tgh demam.sy try kaedah vinegar socks tu.x tahu la berkesan ke x.mlm ni br start try.demam suhu 38`c