Thursday, October 31, 2013

Anak ayah

Salam.

Lamenye xapdet blog.....ase xde mende nk citer...uhuk2....

Rini nak citer pasal anak kesayangan kami...Hadif Zakwan.....dak tecik ni sangat2 ketara anak ayah.....kadang2 sampai aku jeles n majuk ngan anak sendiri....padahal budak tu bukan tau ape pon....haha.....banyak benda yang Hadif buat yang kadang2 terlalu obvious buat aku sentap.....sampai penah nangeh sebab trase ati....hahahadoi....Hadif sangat2 manje ngan ayahnye.....pantang nampak kelibat ayahnye.....mengekor je kemane ayahnye pegi....bagi dia ibu takde pon takde hal la...janji ayah ade....sob sob...Hadif ngan ayahnye macam isi dan kulit...berpisah tiada....sangat2 geng....besfren forever orang kata....

Yang slalu sangat Hadif buat sampai aku trase n sentap siap xpasan airmate meleleh bila dia slaluuu sangat pilih kasih....kalo time duk rileks2 lepak tengok tv, ayahnye cakap "Hadif sayang ayah sket".....memang kemain cepat dia datang n kiss pipi ayahnye...xkire la time tu dia tengah bz men ke pe....sepantas kilat dia menurut perintah kiss pipi ayahnye....siap bunyi "muahhh".....tapiiiii bile sampai turn aku.."Hadif sayang ibu lak".....dia leh buat dunno pastu dengan takde pasaan trus sambung men......macamkan aku ni bukan sape2...xheran langsung.....banyak kali gitu.....kadang2 en asben saje2 nk tunjuk betapa pilih kasihnye Hadif, jap2 panggil..."Hadif meh sayang ayah"...dan setiap kali tu la Hadif laju2 p kiss ayahnye....n kadang2 xpayah suruh pon...tetibe kiss....kalo aku?nan hado....pakse pon lom tentu dia nk kiss....kalo ade pon jaranggg sangat....mane mak ko ni xsentap meleleh airmata....sobs....

Rileksss laaa ibuu....
Sejak minggu lepas, en asben hari2 balik lambat.....kadang2 kul 11 baru sampai umah....tapi setiap kali tu la Hadif akan setia tunggu ayahnye balik.....tahan takmo tido....main keliling umah.....bila aku tanye "Ayah mane ayah?ayahhhh amek hadif ni...." pastu dan2 dia pandang pintu.....pastu tunjuk2....pstu tanye2 aku...(dalam bahse baby).....kalo dia dengar je bunyi pintu....belari cepat2 sambil gelak2 sebab nampak muke ayahnye...ceria kemain.....macam xjmpe dah betahun.....haish.....cemburu lagi mak hang.....time aku keje sabtu ke, dia tinggal ngan ayahnye....time aku balik takde pon dia nk gembira gitu....redho....

Hai ibu

Malam kelmarin en asben balik lambat....kul 11 lebih baru sampai umah....Hadif memang riang la nampak ayahnye...dah lame tunggu kan.....mase nak masuk tido tu en asben duk stress sebab try cas henfon xleh....yg Hadif lak nak melekap kat ayahnye je.....ayahnye yang stress termarah lak anaknye...nangeh kesedihan...dah la tunggu lame, nak manje2 kene marah lak.....tapi si Hadif ni kene marah cane pon ngan ayahnye tetap gak nak ngan ayahnye....siap nangeh ngade2 suh ayahnye pujuk dia.....anje2 sangat....

Semalam plak en asben takde kat umah....pas keje trus gerak balik kampung...sebab ade intebiu....aku dh isau gak.....jangan Hadif tunggu sampai tengah malam sudah....dah la time tido nak ade ayahnye je.....malam tu kul 10 aku cepat2 bawak hadif masuk bilik....tutup pintu n lampu sume....kalo tak kang tah kul bape dia nak tido...main je.....pas aku tutup pintu n lampu sume, dia still nak main2 lagi.....aku baring2 je trus dia datang siap merengek2.....pastu trus panjat badan aku nak tido kat dada.....tacing jap aku....aku tau dia still harap n tunggu ayahnye balik.....kemain dia peluk aku.....dia dah biasa ayahnye tidokan dia cara gitu...tido kat dada sambil peluk n tepuk montot.....aku plak g tepuk bahu dia....dia takmo...dia tepuk2 sndri montot....mase tu br aku paham...ooo taknak tepuk bahu...ayahnye slalu tepuk montot.....aku layankan jela....sian tingat kat ayahnye la tu.....tepuk2 punye tepuk ingatkan dia dah lelap....sebab senyap je....nak angkat la alihkan dia.....skali nampak samar2 mate dia bulat lagi....lom tido lagi upenye.....selame aku tepuk tu dia brangan jela kot....duk pikir mane ayahnye....huhu...sudahnye tah bape lame tepuk aku taktau sape yang telelap dlu....haha...tapi naseb baekla dia xmerengek nak ayahnye jugak...legaa....

Kiri : en asben mase kekecik
Kanan : Hadif mase kekecik
Same ke??
Sekarang ni nak taknak aku trime jela kenyataan yang Hadif memang rapat sangat ngan ayahnye....yela ayahnye jarang marah dia....mungkin cara ayahnye melayan buat dia selesa n leh geng......takpe2....tunggu la ibu ade anak pompuan.....g la geng sangat ngan ayah tu.....

Aku duk terpikir gak.....cane la kalo kitorang ni PJJ....haih memang tak laa kan.....bukan Hadif je merengek tingat ayahnye nanti...dengan aku2 skali menangeh....pasaan bepisah tu sangat tak best.....memang salute sangat2 kat korang yang PJJ....baru sehari kot en asben takde kat umah tapi aku ase cam dah lame sangat je...time ade depan mate nk gado je......bile jauh rinduu.....uhuk2....Hadif lagi rindu ayahnye......xbape nak riang dak tu pagi tadi.....





3 comments:

achiek anis said...

alah biasa tegal biasa sis..mula2 mmg seih...tp dah lama2 dah biasa...dah imun org kata...ngeee..daku dah 5 bulan berjauhan dengan hubby...sbb hubby kena kursus...huhu

Syida said...

mase nak bepisah tu ase sebak plak.....mungkin xpernah kot kan...dh biasa ade dpn mate....so pasaan tu len macam sket....mmg tabik la kt korang yg PJJ...huuu

DYatie said...

Kite dah 1tahun 3 bulan PJJ. Much more suffer bila sy yg brjauhan dgn anak. Anak stay dgn ayah. So every weekend tak pernah gagal balik ipoh. Alhamdulillah. Wpun Arissa very close dgn ayah ny. Takder ayah kena tidur dengan baju ayah tapi bila weekend, Arissa akan sentiasa melekat dgn sy. N tak nak kat orang lain even ayah nyer. Heeee.