Thursday, September 12, 2013

Nama Panggilan Untuk Anak

Salam khamis....

eh2 laju je mase...dah khamis....kt opis aku ni tiap2 khamis wajib pakai uniform.....tapi takdela berbatik cam keje gomen tu kn....tiap2 kali hari khamis mesti aku tanye en asben....eh betul ke ari ni khamis ha...betul ke betul ke....hihi...yela mase sekarang ni kan amat2 pantas.....jap je dah nak abeh seminggu....kadang2 en asben menyakat gak.....ade plak ari khamis...rabu la rini....lantak la pakai uniform sorang2...sangat dengki tau itu olang.....huhuhu

Sekian mukadimah melalut xkene tajuk entri....haha

Pasal tajuk entri tu kan....dah lame sebenarnye bermain2 kat fikiran aku ni.....malam tadi tetibe terpikir nak buat entri......nama panggilan maksud aku bukan la name kite panggil kat anak tu....yang aku nak stori ni name panggilan kalo anak dah melebihi sorang....name ape korang prefer?eh korang?bajet sangat ade orang bace belog usang aku ni....hahaha....

Walaupun anak aku baru sorang dan cadangan nak menambah tu 2015 nanti tapi mende2 ni tetap nak bermain lam fikiran aku...ayat novel sangat aih.....

Biasanye dalam masyarakat kita ni untuk anak pertama diorang guna name panggilan cam along, bang long , abang, kakak dan sewaktu dengannye la.....anak ke2 plak angah, ke3 alang, ke4  atih dan seterusnye......kalo korang la kan....korang prefer camne.....nak gune name panggilan gitu gak ke... ke panggil name sendiri gak cam sekarang.....eh bajet lagi ade orang bace belog usang aku..  .... kalo tanye aku la kan.....kalo aku ade anak ke2 nanti, aku takmo la tuka panggilan untuk Hadif.....aku tetap nak panggil Hadif gak sampai bebile.....takmo panggil along ke abg long ke....hihi....setiap anak aku akan panggil name diorang sendiri sampai la anak ke4....aku plan nak 4orang anak je...kalo lebey pon takpe...hihi ...

nape aku xnak gune panggilan tu?bukan aku nak kondem weh....tapi hak memasing la kan.....sebab utama aku takmo guna name panggilan tu berdasarkan pengalaman aku sendiri la.....aku kat umah mak ayah adik beradik sedare mare jiran2 sume panggil aku kakak....xkire kecik besa tua muda sume pon panggil aku kakak......sebabnye aku anak pompuan sulung....atas aku abang2....tapiiii yang buat xbestnye bile kua ayat gini...."alaaa si kakak tu la.....ape name dia tah xtau la...bese panggil kakak je".....aduuhhh sadis giler la aku dengar kn.....orang xtau pon name sebenar aku.....huahuahua....

So disebabkan pengalaman tu aku decide takmo buh name panggilan gitu kat anak2 aku nanti.....aku nak panggil name diorang sendiri...bia orang tau name sebenar.....penat tau aku kerah otak nak bagi name anak...bukan senang....hihihi....

Tapi tu pendapat dan planning untuk anak2 aku la....tepulang pada diri masing2 kan.....ade je zaman sekarang letak gak name sendiri pas name panggilan tu...contohnye abang long afiq (pinjam name anak ciknaa) hihihi....ok gak tu kan...atleast still orang tau namenye kan.....takdela jadi kes cam aku dulu tu.....

Eh tapi aku decide nak guna panggilan name sendiri ni xbermaksud anak2 aku yang lain leh panggil abang2 atau kakak diorang name je....kenot2......yang adik2 nanti aku ajar la suh panggil abang2 n kakak2 diorang dengan panggilan kakak@abang gak...contohnye Abang Hadif.....Kakak Sarah....Kakak Safia.....haaa gitu....cume untuk orang lua jela aku akan tekankan name masing2.....

Dah jadi mak2 ni macam2 bermain lam kepale....itu xnak ini xboleh......obses ngan anak katenye....orang panggil name anak lain dari name sendiri pon aku sentap hokeh...haha.....mandai2 tuka name anak orang....sekeh nak? huuhu

Dak Tecik ni cam belom leh jadi abang...hihi





4 comments:

Chekgu Azrine said...

Akk pun ada pgglan jgk utk anak..

hayati hashim said...

Saya prefer kaklong. Kakcik. Adik.
hehe
lebih mesra gitu...

comel hadif :))

Syida said...

@chekgu azrine...akak gune panggilan pe?sy tamak nk sume org tau ape name anak sy..haha

Syida said...

@hayati hashim...kalo ikutkn nak gak gitu..panggilan mesra kt umh kn..org dlm umh je tau..tp sb pglmn lps jadi xnk gune plak..haih saiko..hhihi