Monday, December 31, 2012

Entry Teakhir 2012

Salam.....

Hari ni isnin bersamaan dengan 31 Dis 2012....entri teakhir 2012....macam2 dugaan, senyuman, tangisan, tekanan dan kebahagiaan yang aku lalui sepanjang tahun 2012 ni.....so, jom kite tengok ape pencapaian dan peristiwa sepanjang 2012 ni adik-adik.....heee

1) Aku disahkan mengandung dec 2011.....bahagia sebab diberi peluang merasa saat manis 9bulan 10 hari....^_*

2) 25/7/12 ,5 Ramadhan , 8.10pm , bayi lelaki bernama Muhamad Hadif Zakwan selamat melihat dunia ......oh bahagia...

3) sepanjang mengandungkan Hadif macam2 dugaan pahit manis aku tempuh....biarla tesimpan kukuh dalam hati ni sebagai panduan dan pengalaman yang dah tertulis.....

4) seminggu selepas kelahiran Hadif, tengok gaji....alhamdulillah...ade pertambahan...senyumm....^_____________^

5) Rumahtangga di uji dengan hebat.....yang memerlukan kekuatan hati antara aku dan hubby.....yang ni pengalaman kurang best....tapi semua dah tertulis....nak tak nak kene hadapai gak....

6) yang paling tak best untuk tahun 2012.....aku menjadi seorang yang baru.....dari seorang yang bersaiz s kepada seorang yang bersaiz xl.....T__________________T...menci sejuta kali kuasa dua....

tu je kot....yang lain2 malas nak ingat....biakan jadi pengalaman hidup.....

 So, 2013...welcome2.....semoga sinar kebahagiaan mengiringi perjalanan hidup kami hingga ke tahun seterusnya dan sampai bila2 lah......amin...

    




Wednesday, December 26, 2012

Bukan rezeki kami...:(

Aritu ade citer pasal pavlova ngan durian crepe kan.....pasal order kitorang kene cancel last minutes tu.....sedey.....dah melompat2 anak tekak aku ni nak merasa pavlova ngan durian crepe tu.....sepatutnye aku dan opismate aku dapat la makan pavlova and durian crepe tu jumaat ni sebabkan dah postpone date kan.....tup2 kali ni pon tepakse di cancelkan jugak....itupun lepas aku sms akak tu nak gtau yang aku nak datang lambat sket dari masa yang dah janji tu.....lepas aku sms tu esoknye baru akak tu reply.....tengok blog akak tu die bercuti...patutla lambat reply sms aku tu......dia kata "...sori syida....hari jumaat tu akak kene g kuantan la...boleh tak kalau amek order tu sebelum 27hb?..".....aku terkesima...eceh terkesima aka berderau darah nak tahan kebengangan.....27hb belum gaji lg laaaaa...ni dah masuk 2kali akak tu cancel order kitorang last minit kot.....arrghhhh.....itupun nasib bek aku sms....kalo aku tak sms mau cam ritu la....janji petang nak amek order pagi tu baru die call tepakse cancelkan order...boleh?hmmm.....

belum rezki nak membaham dessert ni..kedit pic dari pakcik gugel


-update-
semalam (25/12) akak tu sms aku...."syida....akak tak jadi g kuantan sebab banjir...berminat lagi tak nak order pavlova dan durian crepe?".....sampai sekarang aku tak reply....aku ni kalo dah tawar ati payah la sket kan.....harap akak tu paham2 jela nape aku tak reply...opismate pon dah tawar ati gak nak proceed....bia la tak dapat makan pavlova ngan DC tu.....siyes kecik ati kot...huuu...kecik ati 1 hal, cam dipermainkan pon ade.....sonok2 je nak cancel order....last minit lak tu...bukan la aku bekira sangat...mungkin akak tu betul2 ade hal...tapiiiiiiiiii...takleh ke bagitau awal.....perlu ke aku yang sms dulu baru nak bgtau...dimana hilangnya "customer is always right"...huuu...drama...;p






5 Bulan :: Selamat Ulangtahun Hadif

Semalam genap hadif 5 Bulan.....kejap je masa berlalu...rase cm baru je semalam aku beusaha meneran kuakan hadif...hihi....perkembangan 5bulan?belum meniarap pon lagi....mengiring je....isnin petang tu nampak cam hadif beria nak meniarap....aku pnye la cepat2 amek henfon cap ayam nak record la kunun....sampai ke sudah tak meniarap pon....lenguh tangan aku je pegang henfon cap ayam tu...hihi....takpe sayang...usaha lagi ye....bia la baby len  seumo hadif dah meniarap ke merangkak ke tapi ibu tetap tunggu perkembangan hadif ye.....chayok2 jangan putus asa...setiap baby kan tak sama perkembangannye....

sekarang mulut makin becok....bila mood ok keje membebel jela...pastu main air liur...saje membebel2 sambil menyembur2 air liur...pastu masukkan jari lam mulut....dah jari penuh ngan air liur, di pegangnye muka@ lengan ibu ayah.....pandainyee cari tempat lap air liur ye....pandai2...anak kesayangan sapela tu....abehla basah muke dengan air liur dia...yang selalu kene aku la...

pastu sejak masuk 5bulan ni hadif ade hobby baru.....apekah dia?bangun kul 4@5 pagi....sebelum2 ni ade gak bangun time2 camtu...tapi lepas nyusukan die sambung tido smule....tapi sekarang jangan harap.....dia bangun time tu pastu membebel2, meneran2 suara and menjerit2...hadoi la...ingat dah siang ke anakku...baru kul 4pagi kot.....ibu nak tido lagi....waaaa.....kalo nak membebel sorang2 takpe gak...ni kalo takde orang layan mula la merengek....hadoi la.....dah seminggu gak dia buat hobi baru ni...sigh....aku ni awal2 tu boleh la layan.....tapi kalo dah tak tahan sangat mengantuk plus jeles tengok ayahnye sedap berdengkur, aku pon ape lagi....ini tidak adil...kejutkan ayahnye pastu suh buaikan hadif....hihihi....keji....siap cakap "abang buaikan la hadif...ayg dh penat layan dia borak dari tadi...ngantuk giler ni...gilir2 la"...hihi....naseb bek asben jenis tak pentingkan diri sendiri...akur je buaikan hadif sampai dia tertido smule....sambil asben buai hadif yang potpet2 lagi dalam buai, ibu yang selamat berdengkur dulu...hihihi

semalam cuti krismas takde plan kemane2 pon...mule2 ade janji nak jumpe mamat ni...dia nak jual stroller...aku nampak iklan kt mudah.my....tapi pagi tu aku sms dia kate tak jadi nk jual plak...aduh la...bini dia tetibe tuka fikiran taknak jual plak....aku pon duk la bebalas 2-3 sms dengan mamat tu...pastu asben cakap "..dah2 la tu...orang tu dah tak jadi jual tak payah la nak bereply2 msj"....huuuu jeles puleww....:p

disebabkan tak jadi beli kat mamat tu aku and asben pon saje2 la menggoogle stroller lain....tenampak website sweet cherry...kedainye kat seri kembangan....takdela jauh sangat....adela stroller yang kitorang bekenan...harga pon murah....petang tu siap2 konon nak g tengok...pastu aku tuka fikiran...nak tengok kt jusco dulu....manela tau kedai tu tutup ke kan....maklum la cuti krismas...mula2 kitorang g tesco ampang dulu...manela tau ade yang bekenan and murah kan....pergi tesco tak jumpe pon yang bekenan...brand pon tah hape2 je...so gerak terus ke jusco au2.....usha2 jumpe stroller yang kitorang dah aimed kat website kedai seri kembangan tu....tengok2 harga lagi murah...kat kedai tu rm149.00...kat jusco rm129.00 je....tapi sedey sebab dah abeh...tinggal yang display tu je....laku sangat la plak...promoter tu suh try wusha kat jusco alpha angle...malas plak....last2 trus je beli yang display tu....try letak hadif dalam tu pon kemain riang je tengok....sebab beli je yang display tu sebab hadif dah merengek2 penat dan mengantuk....padahal baru je kua umah....haish budak comel ni.....1 sebab jugak die jenis takmo duk lame2 dalam baby carrier....tak suke tesepit je gaknye...hihi


Stroller pulsa jogger sweet cherry...LC100
(adiah ari lahir ke 5bulan...;p)

Ni la rupe stroller beli semalam....amek kaler merah....ade 2 kaler...merah ngan biru...tapi dah tinggal yang display je kan...tapi aku lagi bekenan kaler ni...takpe kot baby boy duk lam stroller merah...takkan sume nak biru je....gpon nanti kalo hadif ade adik pompuan leh bagi adiknye gune plak...eh....;p.....gambar model  hadif duk lam ni tak sempat snap sebab dak tu merengek sakan tepakse dukung je and ibu tolak stroller kosong...haih....


p/s....nanti nak buat review pasal stroller ni la

Monday, December 24, 2012

2013 Wishlist



seminggu je lagi dah nak abeh 2012....nak masuk tahun baru dah....phewww jap je mase belalu.....time flying fast....macam2 yang berlaku sepanjang 2012..nanti la 31st dec baru nak cite..hihi....

so, 2013 ape yang aku harapkan ek....ape target.....harapan opkos la nak kesihatan yang baek, keluarga kecil kami sentiase dilimpahi rahmat dan kebahagiaan disamping rezeki yang melimpah ruah.....

Wishlist untuk 2013 ::

1) Nak ada rumah sendiri...insyaAllah..moga Allah pemudahkan.....tak sanggup kot nak menyewa lame2....
2) Nak kuruskan badan.....paling2 pon aku nak dapatkan berat badan 55kg...chayokk cida...
3) Nak pegi becuti tempat best besame en suami dan hadif anak kesayangan kami....

buat masa ni tu jela kot.....yang paling2 nak rumah sendiri tu la....waaaa tak kuasa aku nak menyewa kalo dah harga sewa tu lebih kurang je bulan2 yang kene baya untuk rumah sendiri....baek la rumah sendiri kan...leh buat pape je...nak decorate ke renoavate ke.....Ya Allah permudahkan la urusan kami...amin..


Kesah kat opis

Salam..

Wuuuu monday bluesss.....memang liat tahap drakula la nak g keje arini.....tapi takpe esok kan cuti krismas.....yeayyy.....

pagi ni aku lambat sket kua umah....en suami kua awal sket tak sempat nak turun same2 pon  sebab die dah lambat....kene jage punchcard....dah name pon keje tempat baru kan....kang lambat lak nak kompom...hihi....aku kua lambat sket arini sebab hadif yang syok sangat tido sampai aku besiap and bukak lampu bilik pon dia still nyenyak tido......risau gak kang kalo kaco dia tido mau mood ke laut dak tecik tu....mula la nak meragam lam kete nak ke nursery kang.....tapi alhamdulillah anak ibu anak yang baek...elok ye senyum2 sambil membebel masa dalam kete tadi....sayang hadif....

sampai2 je opis tengok parking depan opis lengang.....ade sebijik je kete....tu pon kete resident depan opis aku ni.....resident sorang ni memang tak paham bahase mengalahkan orang kap lam ya nga sebab dah beratus kali staff opis bagitau jangan parking dalam kawasan bangunan opis tapi die tetap parking juga....dasar tak paham bahase...ingat dia salah sorang pemegang saham company ni gaknye....huh....oh bangunan opis aku ni dalam kawasan perumahan....tetibe sebijik bangunan opis 9tingkat kat dalam kawasan perumahan 2-storey...hihi....ah tak kesah la sebab perumahan tu pon projek company ni...hihi

eh meleret plak....haaa sambung smule...aku sampai2 opis tadi tengok depan ade sebijik kete je....masuk parking belakang, tingkat 1 lengang...ade sebijik je jugak kete...tingkat 2 pon same...ade sebijik je jugak kete...naik tingkat 3 baru la ade nampak kete banyak sikit...tapi tak banyak mane pon....tak sampai 20bijik pon...tengok jam dah 8.54...arini cuti ke....mane sume orang.....takkan sume orang cuti....cuak gak aku....aku dah siap parking nampak lak kete akak HR...ah betul la arini ari isnin.....keje.....pheww...sebab sok cuti tu yang ramai mek cuti arini...cuti besambung kan...lengang dan sunyi opis arini...

---------

yang ni citer lain plak tapi masih pasal kat opis....

bos aku sampai....tanye ade sape2 carik tak...aku cakap takde.....bos kate die ade appointment pagi ni....kot2 la orang tu dah sampai ke kan....aku tanye receptionist, "guest" tu belum sampai pon....

baru jap tadi (10.15am) receptionist interkom bagitau "guest" bos aku tu dah sampai......"syida....Mr X dah ade kat bawah ek.....better mintak en aziz yang turun bawah....tak nak bagi Mr X ni naik atas..."......aku pon inform bos pasal "guest" ni dah sampai dan bos aku kata dia akan turun....."guest" ni sebenarnya salah sorang contract staff kat opis ni.....bos aku plak uruskan bab2 legal....punyela receptionist tu taknak bagi "guest" tu naik atas jumpe bos aku...dah macam penjenayah berbahaya je gayanye....huhu....memang aku ade kes berat sekarang ni melibatkan "guest" tu...bos aku terpaksa masuk campur......ape2 jela....malas aku nak same menyebok....hewhewhew


Thursday, December 13, 2012

Jom minum Anlene

Assalammualaikum...

Tengah ari tadi pas lunch aku bedesup jap g giant bukit antarabangsa....plan nak bli susu fullcream dutchlady....pastu nak beli oat....nak diet katenye...hhihi...pastu tadi aku sambar la gak anlene yang dalam kotak kecik tu...saje nak try...kalo kene dengan tekak boleh la beli tiap2 bulan......dah nak kene jage tulang ni...maklum la usia makin meningkat.....huhu.....oh aku beli epal merah gak tadi.....rangup....selamat dah sebijik lam pewot aku.....

Pastu try minum anlene plak...aku beli yang perisa coklat.....itu je yang ade...lagipon aku memang suke coklat kan....patut la debab.....;p

Mule2 je anlene tu sampai ke tekak aku....aku cam......uuuuuu lazatnyeeeeee.....baru ku tahu anlene lazat....hoho.....selame ni dengar orang kate tak sedap la.....loya la....kali ni aku sendiri rase....oh sedap.....wajib beli tiap2 bulan...demi tulang yang sihat lagi kuat......lutut pon dah mule longgar je ase ni...lepas je beranakkan hafid ritu sakit2 je badan aku ni.....so nak kene makan minum pe yang patut nak ketatkan mane2 yang longgar...hihi

Ah sedap

Minumlah Anlene supaya tulang kuat dan sihat  boleh dukung dak debab ini dengan senang ati....;p






Wednesday, December 12, 2012

12.12.12

cantik plak date ari ni kan....kalo jatuh time weekend kompom berebut pengantin booked date ni....yang tengah tunggu due nak besalin pon mesti doa bia baby kua date ni...hihihi

No. IC : 121212-12-1212.....haha ade ke no ic cmtu ek.....;p

Friday, December 07, 2012

Pavlova oh Pavlova

Last week aku n opismate ade tempah pavlova dari sorang akak ni...janji nak amek arini...time lunch hour....tup2 pagi tadi akak tu call aku...cakap tepakse cancelkan order kitorang sebab dia tak dapat beli cream untuk pavlova tu....sebabnye kat kedai bakeri umah die tu dah out of stock cream tu....upset gak la kitorang kan...dah tebayang2 tea time petang kang nak menikmati pavlova...kitorang share duit nak beli pavlova ni...nak rase pavlova ni...camne rasenye....kalo sedap leh repeat order.....tapi hampaa....minum air telan angin jela untuk tea time petang ni...suke2 je tea time kan....syyhhhh....;p

disebabkan tak dapat order hari ni...kitorang decide nak tuka...order amek 28hb nanti..time gaji...yela kalo nak amek minggu depan dah tengah bulan....paham2 jela kan.....so redho jela kitorang menunggu kedatangan pavlova ujung bulan nanti......

pavlova tu kitorang order sekali ngan durian crepe....tak puas lagi makan durian crepe ni...hihi...tapi tak dapat lak rini...naseb bek aku dah order durian crepe kat adik kawan aku...tapi kat kampung la...nak bagi family aku rasa lak.....campur yang ujung bulan punye order maknenye bulan ni je 3 kali la aku mengorder durian crepe...huhu dasar....


oh pavlova

order pavlova ngan durian crepe kat sini

Wednesday, December 05, 2012

Makan sambil cakap kat tipon

aku tak suka la kalau tengah cakap kat tipon, orang kat sane tu tengah makan atau mengunyah....aku rase sangat annoying...yela ko tengah2 nak cakap orang tu plak sebok nak mengunyah.....pastu sambil mengunyah sambil tu la nak becakap gak.....aku kalo dengar bunyi orang tu tengah mengunyah lagi la aku rase eeee annoying....sangat mengganggu perbualan.....dengar bunyi kecup kecap kecup kecap orang tu tengah mengunyah buat aku rasa mual...hihi boleh?....

dah kalo ko tengah makan tak payah la nak cakap tipon...abehkan la makanan lam mulut tu....tak pon suh tipon semula ke....rase cam tak sopan je time tu la ko nak ngunyah time tu la ko nak becakap.....silap2 penuh makanan kat gagang tipon tu....eeuuuwww.....

hamek...betul2 menggunakan kedua2 tangan yang ade...


p/s :: sape yang rasa ape yang aku rasa ni...annoying kan?




Monday, December 03, 2012

4 Bulan :: Hadif dah pandai cakap

Salam isnin....

Hadif ni dah pandai cakap since umo 3bulan ritu....cakap lam bahase die la tapi...hihihi....kadang2 ade gak pekataan yang tekua dari mulut dia tu ade bunyi yang kita paham...kadang2 terdengar dia cakap..."aaaa...buuu...",....nak cakap ibu tapi jadi abu la plak.....haih...takpe la hadif...janji ade bunyi bu....ibu suke sangat dah tu....hihi.....tapi kadang2 ade gak dengar die sebut "maa....maa....".....haih nak panggil mama plak ke...hihi.....jap ibu jap mama....suke2 je nak tuka2 ek....

tapi sejak seminggu lepas hadif ni ringan je lidah dia sebut 1 pekataan ni....ibu jeles hokeh....."aaa....yah..."....oh my......asek sebut camtu je.....yang ayahnye harus la kembang idung kan anak dah pandai panggil dia.....betambah kesayangan la.....pastu belagak ngan aku...huh....yang hadif pon bile ayahnye leka ke benda lain tak layan dia, pandai dia borak sorang2 pastu die sebut...."aaa...yah".....dengan pantasnye la ayahnye g kat dia....men and melayan anak bujang dia tu......

cam lam kete mase nak anta g nursery tadi pon hadif duk sebut..."aaa...yah..."....eee ibu jeles hokeh...ibu kat sebelah ni....panggil ayah lak...ayah dah g keje....tak nak kawan hadif la camni...hihi....tapi seriously kami memnag teuje sangat2 la.....bukan sekali sekala dapat dengar hadif sebut ayah tu.....banyak kali gak die sebut.....lancar n jelas je plak tu......pastu kalo ayah dia agah kemain beria ketawa.....kalau ibu yang agah ikut mood die...kadang2 gelak kuat gak...kadang sengih2 je.....ibu kecik ati ni....hhuhu

p/s :: tak kisah la sekarang nak panggil ayah je....yang penting 1st word dengar panggil ibu....walaupon bukan "ii...bbuuu....tapi ...aaaa...bu".....ah janji ade bunyi bu....;p

Friday, November 30, 2012

Hepi Besday Nur Ain Mohamad



baru teringat hari ni besday my bestie..Nur Ain Mohamad....
Hepi besday Nur Ain Mohamad.....aku suke panggil name penuh dia....siap binti lagi....sebab ain ni skema orangnye...lagipon lebih elok kita panggil nama orang dengan nama penuh kan...setiap nama tu kan ada maksud yang indah....:)

Kepada Nur Ain Mohamad.....selamat menjengah usia 27tahun yep....semoga segala impian, angan2 akan menjadi kenyataan....semoga dipanjangkan usia, diberikan rezeki yang melimpah ruah, dan ditemukan dengan jodoh yang terbaik....insyaAllah...amin....

Kek and adiah takde ye...sebab ko pon dah tua...ngeeee.....


HAPPY BESDAY BABE!!!

4th Maternity and Children Expo 2012



rase cam nak pegi.....dah gtau en  hubby....dia setuju...tapi nak piker lagi la....tengok mood rajin ke tak nak terjah tempat2 sesak camni....hhuhu.....

p/s : lame dah tak pegi mid valley....last pegi sane mase zaman anak dara dulu kot....tahun lepas ke 2tahun lepas tah.....;p

Thursday, November 29, 2012

Sangat2 Sedih.....




aku sangat2 sedih weh............siyes lari lintang pukang mood aku....tadi aku pinjam card reader opismate....niat ati nak transfer sume gambar2 Hadif yang ade lam fon...sebabnye memori card aku dah penuh......tah camne bile masukkan semula memory card tu dalam fon takleh detect plak....dia suh format....besela kalu format kompom sume file ilang kan....aku plak dengan konpidennye trus format...sebab yakin aku dah transfer ke pc.....

sekali nak tengok smula kat pc die suh insert drive (F)....aku pon pelik....baru pasan yang aku transfer tu shortcut je....TAKDE pape file pon lam folder tu.....bodohnye aku....padahal ni bukan 1st time aku buat salah ni....siyes cam takleh nak maafkan diri sndri.....gambar Hadif dari lahir sampai sekarang plak tu.....dengan video2 skali ilang.....waaaa nangeh takde lagu dah aku ni.....

nak buat camne benda dah jadi......memang totally salah aku.....baru becita2 nak buat diari untuk perkembangan Hadif.....becita2 je...nak buatnye tah bile...hehe

balek umah kang nak godek2 laptop...tengok bape ketul je gambar yang ada dalam tu...nak tengok yang kat FB gak....sedihnye.....siyes sambil taip ni nak menitik air mata aku.....TAK NAK buat kesilapan camni lagi....dah la ini bukan kali pertama...gambar untuk kenangan tu...bukan leh putar balik masa.....argghhh stress....menci ah.....




Crepe Durian La Pulak

Semalam opismate tanye ape ke benda crepe durian tu.....sana sini duk bercerita and post pasal crepe durian tu....aku pon tunjuk la gambar siap resipi ngan tutorial skali.....amek dari blog akak ana suzana.......tapi opismate aku ni tak nak resipi tutorial ni sume....dia nak tau sape ade jual...nak order and makan terus....hihi gelojos....so dia pon duk menggoogle la....jumpe la sorang akak ni yang ade jual crepe durian ni....umah die pon kat area ukay perdana ni jugak....so dekat la nak pegi amek crepe durian tu nanti.....dah tanye2 akak tu kebetulan buat promosi plak....beli 4set pecume 1set....ape lagi kitorang pon order la 4set...sorang 2set la kiranya....yang pecuma tu bahagi 2 gak....1set ada 4pieces....hamek la yang pecuma tu sorang 2pieces....



order semalam, pas lunch tadi kitorang tros pegi terjah umah akak tu.....bepusing la jugak nak cari jalan.....opismate aku leh plak lupe nak bawak map umah akak tu.....dia ada alamat umah je....kitorang bajet terer men redah je cari umah akak tu...sesat la jugak....siap tesempak ngan 2ekor hanjing tengah mengawan....hahahaha....kitorang terpaksa  tertengok hanjing2 tu...bukan sengaja nak tengok....takkan nak tutup mata plak kan....kang masuk ke longkang plak kereta...hihi...eh melalut lak.....

dapat je crepe durian tu kitorang trus balek opis....sampai opis lom abeh lunch hour lagi...so singgah pantry jap....nafsu makan takleh tahan dah....bau durian menusuk2 lobang idung kitorang.....so bermula la sesi membedal set yang free tu......perrgghhhh sedap wehh......sekejapan je abeh 1set kitorang bedal....tak perasan pon dah abeh...haha....ala 4ketul je kot.....


masa makan crepe durian ni memang tengah sejuk lagi...akak tu masukkan lam peti ais kot....memang wallah la kan....sedap je ke tekak kitorang......tak pandang kiri kanan dah....masing duk layan crepe durian masing2 je...hihi.....

lepas je makan crepe durian ni terus rasa nak order lagi....tapi nak try kt orang len lak.....tengok kat blog cam lagi gebu je crepe durian dia.....disebabkan kat blog lagi tu ade amek tempahan pavlova gak, so aku ngan opismate aku nak order pavlova gak....kongsi2 la....sian opismate aku tu asek dengar name makanan pelik2 and tengah femes tapi tak pernah makan....aku pon turutkan la...orang mengidam kan.....macam la aku dah pernah makan sume makanan yang tengah femes tu kan...;p

sape yang belum pernah try crepe durian ni try la order kat sape2 yang amek tempahan...memang tak rugi beli la....walaupon 4ketul tu diorang jual rm10....tapi kalau dh fenomena nak jugak try rase kan.....


ni la pavlova....kalau sesape tak tau la....


Monday, November 26, 2012

Rindu Kampung~

pagi tadi lam kete aku terdengar lagu ni kt hotfm....lagu ni dinyanyikan semula oleh ac mizal, fida n ujang.....ade rap skali...pestaim dengar kat radio suria fm....best plak...memang layan la....tapi bile dengar lagu ni tetibe ati ase rindu kat kampung...kate pure N9...hhuuhu....

Lirik lagu Apo Kono Eh Jang


Jang oh Jang
Mano pulak poi eh budak bertuah ni
Sonyap yo…
Siaplah jang oi…
Kobau tu tak boghi makan lai

Batu kikir jambatan bosi
Gulai udang sebelango
Cubo omak fikir dalam hati
Ayo ni bujang sudah lamo aih

Apo kono eh jang kau monong ajo
Orang ke bulan ekau di mano
Muko berpoluh apo teghaso
Carian ubek penawa duko

Poilah mandi hari dah tinggi
Jangan temonung menoman tanggo
Ke sawah kito menuai padi
Apo dikonang pekaro yang sudah

Si milah kau gilokan
Orang dah masuk meminang
Mano den lotak muko
Kondak kau jang diambik orang
Biar omak cari an lain
Ompuk orang jangan diidam

Ha… tu lah, dulu lai den koba kan
Kojo jang… kojo.
Ni.. ke kobun maleh
Ke sawah liat pulak tu

Ah.. Omak ni..
Sekolah tinggi tinggi takkan ke sawah do
Buek malu yo…

Nak kan anak orang tak payah beduit
Apolah nak jadi kau ni jang oi hai…
Abih macano mak
Badan seh ni nak domam yo ghaso eh

Dah den koba an dulu kumpo kan duit
Pinanglah copek ini kau tangguh an
Ke sawah kota mengumpo belanjo
Bekonan den si milah buek menantu

Apo lai kau sosakan
Menghaung tak ado guno
Milah kawin minggu dopan
Melopong kau jang putih mato
Jangan lai dikonang konang
Asik dikonang merano badan

Bekocak air di boting
Limau manih betaruk mudo
Bio becacak koghih dan lombing
Putih kuning den tarik juo

Kau nak apo an milah tu pulak
Jangan jang, malu omak
Kito yang susah nanti

Seh tak kiro
Seh nak an jugo milah tu mak
Apo nak jadi, jadilah

Dah di haruk setan ko budak ni
Dunio pun tak nampak layi…

Ke jelobak ke jelobu
Tuai padi tigo tangkai
Kato ombung den…
Kato ongah den…
Kato ocu den
Podih nyo hati menanggung malu
Tak mati badan menghasai… Aih

Apo kono eh jang…

Wednesday, November 21, 2012

Hadif Seseme

Semalam pas amek hadif dr nursery tengok hidung die cm bekerak sket...bekas hingus yg dh kering....sebelum ni memang hadif seseme tapi sikit2 je.....sampai je umah die xmo letak kt bawah...nak aku pegang je...bile dudukkan die, aku tengok hingus die meleleh2....sebelum ni xde pon....haih....orang yang disyaki pembawak virus xlain xbukan asben aku la.......patut la hadif xmo letak kt bawah....die xselesa kot kalo baring.....mase duk lam car seat pon die meronta2 nak kua...huuu...

cmne ek nak bagi sembuh baby dari seseme tu...penah tanye nurse sebelum2 ni...nurse kate untuk baby hingga umo 2 tahun memang xde ubat seseme.....nak sedut ke ek......emmmm errr......heee.....sian lak aku tengok bunyi seseme die bile die baring tu...alhamdulillah la die tido malam xmeragam...ade sesetengah baby kalo seseme atau batuk meragam sebab susah nak tido....

hadif cepat2 baek ye.....sian ibu tengok.....

Wednesday, November 14, 2012

Gulai jantung pisang

kredit gambar dr pakcik gugel

petang semalam aku gigih nak masak gulai jantung pisang....jantung pisang tu aku amek kt umah mak aku mase balik kampung ritu....sebab semalam cuti diwal so aku mek la kesempatan nak memasak.....ari bekeje pon kene masak gak sekarang sebab aku dah jadi isteri dan ibu sepenuh masa....eh bukan sepenuh masa sebab aku masih bekeje....sepenuh masa maksud aku tanpe bantuan sesape...sebelum ni mak n adik aku ade pasal mak aku jage anak aku sementare cari pengasuh....so mase mak aku ade dulu aku balek je keje lauk pauk sume dah ade....hihihi

sebagai isteri mithali, so petang semalam gigih la aku nak masak gulai jantung pisang ni....ni pestaim tau...xpenah seumo hidup aku nak masak gulai jantung pisang ni.....nampak sangat aku xrajin ke dapur masa bujangan dulu kan...heh...

disebabkan aku pestaim nak masak gulai jantung pisang tu serba serbi la aku xtau.....cemane nk menguruskan jantung pisang tu pon aku xtau...nk kopek buang kulit die cmne...sume aku xtau...jap2 tanye asben....nk buang lagi ke x kulit jantung pisang ni...jap2 tanye lg dh ok ke cmni....huhuhu....nsb la asben aku ni boleh kate terer gak masak2 ni.....tapi semalam die xnak tolong aku....aku suh die tengokkan hadif je....

dah siap sume bahan2 untuk masak gulai jantung tu aku pon jerang la atas dapur....mase ni dh siap goreng ikan...lauk untuk join dengan gulai jantung tu...xkan nak makan gulai jantung je kan.....dah masak dengan konpidennye tanpe tipon mak aku cmne care2 nak masak....sebelum ni kalo nak masak pape yang aku xreti aku akan tipon mak aku tanye pape yang patut....petang semalam cm bagus je aku xtipon pon....

agak2 dah mendidih gulai tu aku pon nak rase la hasil air tangan aku tu.....skali rase......wahahaha...pahit giler kot....aku xtau mane silapnye....dengan takut2 aku gtau gak asben...asben kate try letak asam keping sket n letak pak aji...nk ejas rase gulai tu....aku pon letak la....xlame pastu aku rase lagi....waaaa pahit juge....asben tanye cmne aku uruskan jantung tu...buang abeh xkulit yang keras.....aku cakap aku buang dh sume...tinggal yang lembut je...asben pon xtau nk wtpe....

mase hidang nak makan asben kate " ni ade lagi kulit yang keras...xbuang abeh la tadi tu....mane x pahit gulai ni..."......adeh la mane la aku tau sampai tahap mane nk dibuang kulit jantung pisang tu.....kate pestaim masak....hihi alasan....aku dah buat muke simpati dah kat asben....asben kate makan jela...buat2 je cam xpahit n sedap....hahaha.....kitorang pon makan la cam gulai aku masak tu sangat lazat....padahal....;p

bile aku gugel2 resipi orang len letak untuk gulai jantung pisang ni, ade bahan yang aku xletak rupenye...patut xmenjadi....takpe practise make perfect....kite cube lagi di lain hari...hihi....ni resipi aku tengok kt myresipi...

2 biji jantung pisang
1biji kelapa
cili api
bawang besar
belacan
segenggan ikan bilis
kunyit hidup
serai dan daun kunyit
garam sesuka rasa


Monday, November 12, 2012

Isnin yang mencabar

fuhhh....tarik napas dalam2 jap......sesak napas aku pagi ni.....

arini ari petame aku bedikari sebagai ibu...tanpe bantuan sape2 dah.....mak ayah aku dah balek ke umah sndri smule....dh abeh tempoh jage hadif....aku dah start anta hadif dari minggu lepas lg.....

so arini ari petame aku kelam kabut handle hadif....alone.....asben pagi2 subuh dh kua g keje....die just leh tolong letakkan beg nursery hadif lam kete....yela xkan aku nk hangkut beg ke kete kn....nk dukung hadif lagi...handbag aku lagi....cooler bag lg....so care tebaek pagi2 asben nk g keje tu sumbat siap2 beg nursery lam kete....so aku tinggal angkut hadif je....

pagi ni hadif bangun awl....aku yang pestaim nk handle hadif sorang2 ni bajet sume akan ok la.....cm bagus je aku kan dh sorang2 pastu sume nk bt last minit....baju keje lom gosok lagi....aku bukan xnak gosok...tapi penat malam tadi baru sampai daru kampung....alasan...;p

hadif dh bangun awal siap gelak2 pastu nak aku hadap n agah die je.....sebab die dh bese mak aku ade agah n borak2 ngan die tiap2 pagi....arini xde sape n sunyi je...tu pasal die merengek kot...aku tinggalkan jap n p gosok baju jap....die ok lg....baru aku nk gosok kain baju kurung die dh ok ek ok ek....xbest sbb xnampak org depan die la tu....aku lari kt die jap....borak2 ngan die...agak2 die dh ok aku lari smule...gosok baju n tudung plak.....pastu die ok ek ok ek lg.....pegi smule n borak2 ngan die.....aku xmandi lg ni....dh borak2 aku nk mandi...sempat gosok gigi n basuh muke je....die dh nangeh ms ni...belari lg kt die....mandi xtutup pintu aku...lantak la...bkn de sape kt umah...hihi....tgk die ok sket aku lari msk bilik air smule.....br nk bukak shower die dh nk nangeh...aku mandi je jap...xsampai 5minit kot aku mandi...hebak2....hadif dh meraung sakan....aku dukung die jap br die benti nangeh

cabaran nk besiap pakai baju mekap sume plak.....dh pakai baju nk bebedak jap hadif nangeh lg...aku tiarapkan die atas katil..atleast die angkat kepala tu die leh nampak aku kan.....xmenjadi jugak...lg hebat die nangeh...mmg xdan aku nk pakai gincu pon.....aku dukung die lg....pastu masukkan susu dalam cooler bag....pastu letak die smule kt bawah...cpt2 pakai tudung lak.....die nangeh lg...sempat aku panaskan susu n bagi die sket....tgk jam dh kul 8.15...aku dh lambat.....cpt2 angkat hadif n kua umah.....zasss cepat2 drive g nursery....

sampai nurser dh 8.30....cpt3 bagi hadif kt pengasuh tu...bagi susu sume...aku pon gerak...xsempat nk cium2 hadif....dh kelam kabut....dh blah tu sempat lg singgah bli nasi lemak...hihi...tapi dpt gak sampai opis b4 kul 9...so punchcard aku xmerah arini...gud2....

malam ni nk gosok baju utk seminggu....esok xnak kelam kabut lg....xckup napas aku dibuatnye....fuhhh




Saturday, November 10, 2012

Anugerah Skrin 2012

Korang tengok x anugerah skrin malam tadi....aku tengok kejap...sambil mengepam...haha...giler busan kot....aku ase tah xhape2 je...cm merepek2....ade plak istana pastu putera n puteri raja....ade nenek kebayan....pastu orang kt dalam cermin tu....haish....macam xsesuai je....ni pendapat aku la...pendapat korang aku xtau la kan.....tapi pada aku memang tema yang diorang cube sampaikan tu xsampai...merepek lagi mengarut....huhuhu.....sian diorang penat lelah pk idea tu aku plak dok kondem....tapiii siyes memang busan la wehhh....haha...xcaye try tanye org len yang tengok anugerah skrin malam td...ade x yang sependapat ngan aku..hihi

tapi siyes memang aku tengok jap je...abeh aku ngepam tu trus aku masuk tido....haha....xkose aku nk tunggu lame2....memang la aku ni xterer bidang seni ni...tapi ramai kot yang xterer bidang seni cam aku...kalo bab2 anugerah ni msti orang nak yang tengok yang menghiburkan ye dak....ni sarat beno ngan kisah2 zaman kesultanan dulu kala tambah merepek2 lak sapela nk tengok....dh cm bukan tengok anugerah...dah gaye tengok tonton teater bangsawan le plok...hihi....dh tu awal ashaari tu asek tesasul...jap ayahanda...jap ayah....haha....kan dh kantoi...nak bangsawan sangat....;p

p/s :: ni kritik membina ni...jangan saman aku plak ek...haha

Friday, November 09, 2012

Quotes





"Kekuatan tidak datang dari kemampuan fizikal,
tetapi ianya datang dari semangat yang tidak pernah mengalah."


"Hidup memerlukan pengorbanan. pengorbanan memerlukan perjuangan. perjuangan memerlukan ketabahan. ketabahan memerlukan keyakinan. keyakinan pula menentukan kejayaan. kejayaan pula akan menentukan kebahagiaan."




"Seseorang yang melakukan kesalahan dan tidak membetulkannya telah melakukan satu kesalahan lagi." ~ Confucius

Tuesday, November 06, 2012

2nd day Hadif ke Nursery

Arini mood hadif baek je...die bangun awal...pastu sakan borak2 ngan mak aku....nak anta g nursery tadi behave je die....xde merengek langsung....gelak2 tengok batman tegantung kt tingkap kete tu....dah pandai pegang menan gak....berkat pengasuh tu kate hadif xperlu pakai mittens lg....kalo duk ngan aku pakai mittens jela kot....cmne la jari jemari anak tu nk aktif cida oit...hihihi

rini aku lega sket...tengok pengasuh tu tiarapkan hadif tadi...pastu nampak hadif beusaha nk gulingkan badan die kasi telentang....anak ibu bejaye...hoyeaahh...wpon dengar die menjerit sket....nak mntk bantuan la tu kot...usahe tangge kejayaan ye anak...hihi....ade perkembangan positif wpon baru sehari anta hadif ke nursery tu....

nampak de sorang lagi baby kt bilik tu....ingatkan sebaya hadif...tanye pengasuh tu baby tu dah dekat setahun umonye...same besar ngan hadif kot....patutla ramai yang kate hadif beso....umo 2bulan lebey org kate cm 5bulan...huhu....ikut gen sape la tu....

ade sorang lagi budak tu dh setahun lebey....nangeh je kejenye...dari aku anta hadif semalam...pengasuh letak dak tu lam bilik same hadif sebab dak tu jenis nangeh je pastu asal nampak orang lalu die nk bedukung je...pastu xnak nyusu xnak makan.....aku tanye pengasuh kenape ngan dak tu...pengasuh kate sebelum ni nenek die yang jage....asal dak tu nangeh neneknye akan dukung...sebab tu sekarang nak bedukung je....dh tu xnak nyusu botol...xpernah di ajar even mak die bekerja....tiap2 kali lunch time la mak die balik umah susukan die....sekarang tepakse anta pengasuh kan dh susah....sian kt budak tu la nangeh sepanjang mase....nyusu pon kene pakse....aku tengok pon xsanggup...tapi pengasuh tepakse gak la pakse die minum kalo x die lapa la kn...aku tengok dak tu pon kurus je....naseb bek la aku dh aja hadif susu botol dari awal...

sekarang ni pengasuh tengah usaha nak pisahkan hadif ngan puting kosong n xtido buaian....malam tadi die merengek aku letak je lam buai sambil isap jari...dh lame sket tdo die tejage...bagi jari die suh isap...xmo gak...sudahnye suap gak puting kosong...trus sambung tido sampai ke pagi...heh....tapi puting kosong tu kalo die xnak die pandai campak sndri...hihihi

p/s :: trus xjadi nak suh mak aku jage....memang cpt glabah aku ni kn....


Monday, November 05, 2012

1st day Hadif ke Nursery

:((((((((...............

yeee....aku nangeh kot ms anta hadif ke nursery td....dalam kete on the way nk ke opis nk menitik air mata aku.....trus nekad buat keputusan nk mak aku je yg jage hadif....huwaaaaa......xsaba nak balek umh nk bincang ngan asben...siyes ati aku xtenang skrg.....mood dh lintang pukang.....aku mmg kalah kalo dengar hadif nangeh kuat....aku pon jadi nk nangeh same.....

dari mule gerak dari umah hadif dh nangeh...glabah gak aku pujuk die....dh la jem plak td....hadoi....mmg la lg tmbh berat ati aku nk anta hadif ke nursery.....aku xnak.....arini gak aku nk pk kan solution tebaek....demi hadif....

sekarang xde mood nk wat pape....nk bekpes pon xlalu....sob..sob...cpt la kul 5...


Friday, November 02, 2012

Kesah Tengah Hari Tadi

Weyyhh korang aku de benda nk story ni....(ayat intro tu bajet ramai beno bace belog ko neh kn...perasaan) .. ade sesape nak bace x???ah pedulik...xde org nk bace pon aku nk taip jugak....lalalala

Tengah ari tadi time rehat aku p bawak diri ke taman melawati....maklum la rini rehat 2jam....mak aku plak mntk tlg setelkn 2-3 benda....so xdapek la balek umah time rehat td...kite jumpe petang kang ye hadif...

pas je lunch kt opis td (opis aku bagi free lunch setiap hari untuk semua staff kesayangan...sila jeles) aku pon bedesup drive ke taman melawati.....tmpt 1st yg aku dh set nk pegi adalah bakeri ria...hihi...memborong kek coklat moist ngan donut bejenis2.....pastu trud pecut ke pos opis lak..dh setel aku nk pecut ke bank....tetibe terrlalu depan kedai 2hengget...xsemena2 jari jemari halus  menekal signal ke kiri...masuk parking....haish terrrpegi kedai 2hengget lak...xde lam perancangan pejalanan pon td kn....hihi...dh tawaf dalam kedai 2hengget, aku pon memblahkan diri dengan hasil rembatan....

destinasi seterusnye bank....cm bese, taman melawati semakin sesak skrg....asal ari jumaat or time ade pasa malam die pnye jem xhengat....mencik....parking jangan cite la...ssh nk dpt...naseb2 je....aku dh patah hati td...igt nk balek opis trus dh...tapi aku tabahkan ati pusing smule n masuk lorong len lak...pastu jmpe 1 illegal parking....ah parking je jap....aku bkn nk lame2 pong....org  MPAJ harus la g solat jumaat ms tu kn....so xkan saman aku punye...

Dah setel urusan bank tu aku nk blah la....skali lalu sorang staff bank tu bg dokumen kt staff kt kaunter....aku tediam terkaku termalu kt situ....bukan sebab staff tu ensem digilai ramai....tapi sorang staff pompuan yang pakai skirt paras peha....skirt die tu labuhnye setakat punggung die je.....nak tesedak aku.....dlm ati....aku kat bank ke kat night club neh...muahahaha....siyes wehh...pendek giler kot skirt die....betul2 labuh smpai bawah bontot je....ketat lak tu...dh tu pakai blazer...nk cover sejuk ekon kot...atas cover bawah tebukak...ape kes.....dak melayu lak tu....eee siyes weh tu pestaim aku nampak staff bank g keje pakai cm nk g nightclub....aku xsnap lak gmbr die...yela bank slalu byk cctv kn....kang aku plak kene tangkap pasal amek gmbr curik...hihi....

lebey kurang cmni la skirt dak tu td...tapi skirt die pendek lg sket...haaa sila bayangkan sekarang



Hadif oh Hadif

Waktu tido hadif belah malam xmenentu.....biasenye hadif tido lepas maghrib....kalo die bejage lame sangat siang tu mmg start tido pas maghrib tu esok paginye br bgn....tp dalam kul 10@11 die ttp akan merengek2 nk nyusu...tapi mate pejam...sambil nyusu mate lelap...bile dh kenyang smbg tido smule....tapi kalo siang tu die dh puas tido, pas maghrib die tetap nk tido gak tapi xlame pastu msti die jage smule sambung main n nyembang...dh tgh malam br tdo smule....

tapi semalam pas blk keje aku hangkut hadif, mak ayah n adik aku p pasar malam.....dh bli barang2 sume xsempat aku nk belek2 tudung hadif dh merengek...ngantuk la tu....sebabnye sblm aku balek tu die dh bejage lame.....mak aku kate nk beborak je die....bile xnampak org depan die mule menjerit2....nk org ngadap die je...hihi....

sampai je umah semalam mate die segar bugar plak.....pastu cm bese pas maghrib die xleh tahan dh....merengek ngantuk sangat.....start die tdo kul 7 lebey tu smpi la ke kul 11....nyenyak je tdo....kul 11 baru merengek2 nk nyusu....aku suap je susu yg aku br pam tu.....xnk kaco die tdo sebab mate die pon pejam je kn...mulut je mintak susu....dh kenyang die smbg tdo smule.....aku pon ade peluang la nk tdo awl kn.....elok je aku br nk tdo, kul 12 die merengek nk nyusu lg....xpuas kot nyusu yg sblm tu...aku pon g la panaskan ebm....dh kenyang die smbg tdo lg....mmg xmo bgn plak...penat beno ke ikut ibu g pasa malam...hihi.....

dalam kul 3pg die bgn lg....merengek2...nk nyusu lg....aku dh bese dh...mmg pas die start tdo smpi la nk ke pagi die akan bgn 2-3x utk nyusu.....kul 3 pagi die bgn nk nyusu tu aku kuakan dr buaian....aku df die....cm bese die nyusu smbl pejam mata....bile aku ase die cm dh kenyang, aku ltk die kt sblh aku...tdo ats katil plak....elok je aku letak n nk smbg tdo smule die merengek lg....mate kemain beso...pstu siap senyum2....oh tidak....die xmo tdo dh ke....abeh la aku....duk pujuk2 die suh tdo....aku nk keje pagi kot....die leh gelak2 cm aku agah die plak....waaa nanges.....dh dkt kul 4 cmtu die xmo tdo gak....aku dh bg nyusu lg...dgn harapan bile die kenyang nk la tdo...upenye xmo gak...leh sengih2...nk borak2 ngan aku...sudahnye aku msk dlm buai smule...mule la aku nyanyi dodoi kt die.....dlm buai pon xmo tdo gak...gelak2 lg...aku plak jd nk mrh....aku ngantuk kot....ayahnye syok je tdo...xadil sggh....

pastu aku xtahan ngantuk sgt+kepale sakit aku leh baring jap n biakan hadif membebel sorg2 lam buai tu....haha teruknye aku....xlame pastu aku dgr die dh merengek2...boring la tu borak sorg2 xde org layan....sape la nk melayan borak kul 4pg anak oit.....pastu aku smbg buai die smule smpi la die telelap...aku pon smbg tdo smule.....

pagi ni g keje harusla dgn mata panda....hoyeaahhh....

Wednesday, October 31, 2012

Power Pumping


Aku dah lame kumpul ilmu dan pernah try buat kaedah ni....tapi xsempat sampai seminggu direct pon....kemalasan...motivasi diri xde...haha....mmg tebukti satu kaedah yang bekesan la untuk up kan smule susu teutame pd mereka yang susu tengah merudum....skrg aku start buat smule kaedah ni....tapi belom nampak sangat hasilnye...baru buat skali kot...malam ni nak buat lg....selame seminggu @ 2minggu....tapi pagi td 1st session pumping dapat 5oz....lame dah xdapat hasil cmtu...oh marila kita mengigihkan lagi diri untuk PP....kamon bebeh...hihi

Ni sikit aku share pasal power pumping...ramai dh yang share senonye....tapi aku nk share gak kat belog kesayangan neh....

Apa itu Power Pumping?

Merupakan teknik mengepam yang boleh membantu meningkatkan penghasilan susu. Ia melibatkan teknik dan setup mengepam yang biasa tapi dalam cara yang lebih unik. Ideanya adalah untuk bayi menyusu secara tak langsung meningkatkan bekalan susu ibu.

Siapa yang memerlukan Power Pumping?

  • Ibu yang ingin menyusukan anak angkat - teknik ini digunakan untuk rangsang perhasilan susu
  • Ibu yang ingun relaktasi/menyusukan semula di anak setelah berhenti menyusukan
  • Ibu yang kekurangan susu, berusaha untuk memperbanyakkan semula susu - akibat daripada perubahan hormom, period, kurang mengepam etc.

Macam mana nak buat Power Pumping?

Untuk Single Pump - 
Pam kanan dulu 10 minit, kemudian pam kiri plak 10 minit, tukar plak ke kanan 10 minit dan seterusnya, bertukar2 setiap 10 minit berterusan selama sejam

Untuk Double Pump - 
Pam kedua² belah serentak selama 10 minit, rehat/stop pam 10 minit, sambung lagi pam 10 minit, rehat 10 minit dan seterusnya selama 1 jam
Disarankan buat power pumping ni sekali sehari, seelok²nya waktu malam ke subuh, sebab hormon susu sgt tinggi waktu itu.

Berapa lama masa diambil untuk dapat hasilnya?

Mommies jangan ingat sekali buat terus susu jadi byk yer. Power pumping memerlukan masa sekurang²nya 1 minggu! Walaupun pada hari pertama hasil pam setitik atau "pam angin' semata, teruskan misi sehingga dapat hasil yang dikehendaki. Jangan putus asa, usaha, doa dan tawakal, insyaallah dipermudahkan olehNYA...Amin...

p/s :: nanti aku apdet cmne hasil dari PP yang aku nak start buat ni ye.....chayok cida...




Nasib Badan

Tadi turun surau untuk sesi ke2 mengepam....tesempak ngan geng mengepam n sorg lg akak same dept dgn geng mengepam tu....tp akak tu xdela mengepam....aku duduk join diorg...pstu diorg cm luah meluah pasaan....xpuas ati ngan bos diorg.....ade je benda nk argue....boss tu sangat bossy....nak staff bawahan die duk bt keje je 9-5....aku mmg kenal bos diorg tu...mmg diakui sangat la suke membesakan bende remeh...ramai gak kt opis ni yg anti ngan die...temasuk aku...heh...

Geng mengepam ni adela meluah yang bosnye tu xbagi mengepam waktu kerja....pastu duk ungkit pasal dh amek ms bekeje untuk solat....siap cakap u all ni pegi surau sampai 20minit...wtpe lame2.....cehhh siap tengok jam ke bape minit staff die tu turun p solat...ish....pastu duk kate dh amek ms solat 20minit...nak mengepam lg....solat sehari 2x (zohor&asar) kt opis.....dh jd 40minit...mengepam lg....cmpr tolak bahagi dah jadi berjam2 waktu bekeje diambik....uishh mmg terer math bos diorg ni.....punye la detail die mengira....ish3....

Pastu kalau ade staff len datang kat tmpt diorg n borak2 pon bos tu xsuke...diorg ni admin dept...so harusla ramai staff yang besilih ganti datang nak anta doc untuk di despatch kan.....bos tu nak staff die bt keje je...xleh nk borak2 n huhahuha langsung.....mmg dasar nk kerah org jd kuli spenuhnye la kn....sampai nk nyembang eratkan silaturrahim pon dh xleh.....yang geng mengepam n akak tu pon bengang la...macam la time appraisal bos tu bg A pastu increment n bonus mencanak2.....baru bagi increment sikit dh heboh satu bangunan....ungkit sebulan.....aku yg dengar pon jd geram....

So sekarang geng mengepam aku tu xpat la nk mengepam cm sebelum2 ni.....die leh mengepam pagi b4 start keje kul 9, time lunch hour dan lepas kul 5 je....kalo dlu mmg time ktorg kul 11pg....kul 3.30pm...sekarang die mmg xmerase la....dah la die jenis susu tengah meriah....kalo xpam mule bengkak...sian die....bos tuh dh la pompuan...langsung xsupport n tolak ansur dengan geng mengepam aku tu.....ke xpenah breastfeed....so xtau cmne keadaannye....ish...geram sehh....

Nasib bek la bos aku xkesah sangat...bos aku lelaki...tapi xberkira pon...die pon paham gaknye cmne orang yang breastfeed ni...yela die pon ade anak bini kn....haaa....mule2 bos aku xtau aku kemane jap2 ilangkan diri....setengah jam ilang....die memang xpenah tanye.....tapi ritu tesempak ngan die nk tunggu lif nak balek....bos aku tanye pe aku pegang...ms tuh aku pegang cooler bag....aku ngan selambe n xde pasaan malu jawab je susu....kehkeh....bos aku trus sengih cm kerang busuk...malu sndri la tu...sape suh sebok2 nak tanye barang org pompuan....haha....so skrg maybe die dh tau kemane aku menghilang selame ni.....kuikuikui....

p/s :: ramai kate aku untung dapat bos aku tu...baekk....mmg pon...dlm dept aku ade aku n die je....die mmg xreti nak marah....tapi kalo skali die perli...perrghhh....menanah telinga...hihihi


Hadif 3Month

Hadif sekarang dh 3bulan.....mcm2 perangai skrg....nk tdo malam dh senang...dh xde nangeh2 cm dlu....alhamdulillah....moge kekal cmni sampai bile2....amin....setakat ni setiap kali cucuk hadif xde demam or meragam....biase2 je....antibodi dh kuat kot....nyusu pon makin kuat skrg....dh tu jenis xtahan panas...kuat betul bepeluh...malam pon xpenah pakai baju lengan panjang.....pakai baju lobang2 tu je....kalo die dh mule bepeluh sbb panas mmg die akan merengek pstu nangeh merajuk2...huuuu....

Dh msk 3 bln ni pon hadif dh xmo tido bebedung....kalo dlu nk kene bedung br senyap die tdo....skrg ni kalo bedung mmg sedaye upaye la die nk lepaskn diri dr bedung tu...hihi....hadif skrg pon dh tau kalo org panggil name die....msti die pandang n senyum2....kalo agah n ajak borak tayah cite la...kemain die suke....tah pe yg diboraknye pon xtau...dh tu skrg pandai dh gelak beso....oh sweet....

pstu skrg die akan tdo pas maghrib.....die akan bgn smule around kul 10-11.....pstu smbg tdo smule...cm mlm td, kul 8 die tdo.....kul 11 die tejage n merengek nk nyusu....mule2 aku bg susu 3oz....abeh xckup....tmbh lg 2oz...abeh jgk....waaa banyaknye nyusu...haus bebeno ke pdhl mlm td sejuk je sb br pas ujan...elok je die kenyang aku n msk dlm buaian smule nk tdokan die....blh plak dh msk lam buai n aku nyanyi tu die sengih2.....igt aku tgh agah die kot.....pewot dh kenyang mate die jd segar plak sbb dh tdo dr kul 8 tu....waaa aku plak stress sbb ms tu dh kul 12....esok nk keje kot....die leh plak sengih2 gelak cm xmo tdo....T_T

pg ni b4 g keje, mak aku duk melayan die.....mak aku baring sblh die sambil agah2 n cium2 die.....kemain die menjerit2 marah...marah mak aku cium2 kot....sebelum ni xpenah jerit2 cmtu.....dh macam2 peel n gelagat hadif skrg.....sonok tgk perkembangan anak.....hadif membesa dgn baek, sehat dan ceria ye.....*_^


Buah Ati Ibu

Wednesday, October 24, 2012

My Dear Warehouse Sale



nk pegii.....tapi weekend ni kt kampung...raye aji kan....g minggu depan jela....harap2 ade banyak lagi stok menarik.....sape2 yg dpt g awal tu tinggal2 la sket stok menarik tu untuk aku ek....haha....hajat ati nk usha baby carrie/car seat....wajib carik....xkan nk pangku hadif nk p anta nursery nanti kn....heh



Milk Booster vs Pumping

Aritu aku ade share pasal antara makanan/minuman yang leh menambah susu aka milk booster kan (sini)....
malam tadi aku bekesempatan nak layan FB...sejak ade baby ni jangan harap la dapat nak mengadap lappy cm dolu2 kn.....aku masuk kt group KIM....tengok ape post menarik kat group tu....ramai je senonye ibu2 yang hadapi masalah yang same cm aku....susu merudum....secare xlangsung semangat mommy pon jadi merudum gak....haih sungguh negative mind set....

Kan aku duk mengugel pasal milk booster....kebanyakan yang diorg bagi tu aku try la.....tapi xsemua serasi ngan kite....kalo serasi pon bukan untuk jangka masa yang lama.....xdenye setiap kali ko amalkan booster tu Cik B ko akan sentiase penuh.....aku de tebace 1 komen dr sorg ahli KIM....die cakap makan/ minum la banyak mane pon milk booster tu kalo amalan mengepam kelaut xgune....milk booster tuh bukan leh sentiase membanyakkan susu....yang membanyakkan susu adalah sekerap mana ko pam.....lagi kerap ko pam lagi kerap otak hantar signal kat badan untuk hasilkan susu lebih banyak lagi....breastfeeding ni kan kuncinye SUPPLY VS DEMAND (sangat stuju ngan statement neh....dh tu bile lg nk sedo diri cida oit) .....hasil dari pengugelan aku, ramai yang kate pumping is the BEST way to produce more milk....cik B kene sentiase dikosongkan untuk menghasilkan susu baru.....sekurang2nye kene pam 2-3jam skali....aku ni plak mind set duk pk...kalo aku pam slalu ade ke susu aku kalo tetibe baby nk direct feed....kan nk produce smule susu amek ms gak kn....tu je aku duk pk.....

tapi sekarang kesedaran makin timbul dlm diri ini.....kalo dlu aku mengepam 2x je kt opis....(macam la aku bz bebeno....sangat rugi disitu)......sekarang setelah ade kesedaran diri, aku tuka jadual mengepam aku.....jadi 3x....pagi, tengah ari n petang sebelum blk keje.....cume 1 je yang aku lom bejaye menggesa diri....POWER PUMPING.....padahal ni la teknik yang paling bekesan untuk up kan smule production susu yang ko duk sebok2 kate dh merudum....sila le cepat2 sedo diri cida oit...disiplin2......

p/s :: chayok cidaa.....gambatte.....


Apela Nak Jadi

Haih sejak ade baby ni punchcard aku merah je...hohoho....bkn ke sblm ade baby pon slalu merah...heh(xde kesedaran langsung padahal HR dh penah bg surat cinta sbb punchcard merah manjang...;p)....aku dh cube sedaye upaye nak datang awl....nk punch before 9.....tapi stilll lambat gak...marah ngan diri sndri.....time dh ase awal tu tetibe je jadi lambat jugak....duk lalu lalang lalu lalang siapkan pape yang patut sblm g keje n nampak hadif sengih2 pandang aku, trus benti n ngadap die jap....agah2 die....sedar2 dh kul 8lebey...mandi
lom lg....hahaha....







Kadang2 dh siap mandi pakai baju sume, time tu la hadif merengek2 nk nenen....bg nenen jap.....lambat lg.....ade je mende yg menghalang aku nk cepat n kasi cpt sampai opis....ahlasan la ko cida...nak salahkan hadif ke ko slalu lambat tu...padahal ko yg lembab (mak aku kate aku lembab...kehkeh)....mak aku pon slalu membebel kt aku....dialog mak aku..."slow motion beno...melengah2 je....ingat ko tu pemegang saham tebesar ke kt opis tu senang ati je kul 8.50 still melenggang kangkung kt umah".....hooiii dh jadik mak org pon kene bebel gak cm ms zaman skolah dlu...sigh.....bile nk beubah tah....mentang2 umah ngan opis 5minit je...tapi nk parking kete n jalan masuk ke opis dh amek ms 5minit lg kn...dh la ko tu tehegeh2 nk park kete....hihi...mak aku kemain risau lg cmne aku nanti bile mak aku dh blk kampung n start anta hadif kt nursery.....mak aku siap buatkan jadual untuk aku...kahkahkah mmg xsedo diri la dak cida ni....dh tua bangka  pon mak jugak yg nk kene bebel cmne nk manage time....ngeee.....

Sekarang aku dh berazam akan ikut jadual yang mak aku bagi tu....kalo x harusla aku lg lambat smpi opis sbb nursery ngan umah jauh gak...nk patah balik smule ke opis...silap percaturan jangan kate punchcard merah.....betuka jadi pink pon boleh...hihihi....

Aku dh beaza sangat ni nk pandai manage time dengan baek.....br la leh jadi ibu dan wanita bekerjaya yang cemerlang gemilang dan terbilang....heh....doakan aku ye kengkawan....(bajet belog ko neh ramai yang bace)....

p/s :: aku insan lemah yang kalah dengan bab disiplin diri....ku akui...en hubby juge slalu mengatekan begitew....;p




Tuesday, October 23, 2012

Ketagihan

Tajuk xleh blah kan.....hoho
Bukan ketagihan dadah hoke....nauzubillah...
Aku sekarang sangat2 ketagihan mende alah neh....
Tah nape semenjak dua tiga empat menjak neh aku suke bebenor makan mende ni...
asal nampak msti jari jemari runcing neh mesti nak capai mende neh.....
jangan tanye sebab aku pon tataw nape...
bukan mengidam ye....mengidam tekak ye kot....dasar suke makan ngaku jela..
Ape yang aku ketagih sangat tu ek??

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Almonds is my peberet...heh

ade sesape nk kasi gift cmni x....aku sudi sangat menerimenye...hihihi



Friday, October 19, 2012

Air Longan dan Kurma Merah as Milk Booster

Aku sekarang ni asek duk menanye pakcik google ape makanan yang boleh menambahkan susu badan.....setakat ni yang aku dh jumpe n try adelah :-

1) Jantung Pisang - bekesan gak tapi payah nak carik...
2) Horlick - cam xde efek je
3) Milo - pon same xde efek
4) Soya - xde efek juge
5) set shaklee - makan bape bijik je tapi tetibe benti sebab baby berak xlawas....xpasti sebab shaklee tu @  fm yg aku bagi......so xtau set shaklee tu bekesan ke x...hihi
6) sawi - yang ni pon cm bekesan gak
7) air longan n kurma merah - sedang try

haa sume yg kt atas tu aku try....ade yg serasi ade yang lgsg xde efek....sekarang aku br nk try air longan n kurma merah...semangat aku g carik kt giant semalam...mule2 dh hampa sebab pusing2 giant tp xjmpe....last2 lalu kt tmpt bahan2 kering cm kekacang tu baru la tenampak longan kering n kurma merah....trus sambar 1 pek setiap 1....amek 1 pek je dulu...nak try tgk mujarab ke x.....setakat ni aku baru minum 2x air longan n kurma merah tu.....lom nampak hasilnye lg....xpe2 aku akan minum lagi sampai abeh...nanti aku review hasilnye ye.....len org len milk boosternye ye x....cube je mane yang org suggestkan tu...mane tau kot serasi bershame....hihi...





Thursday, October 18, 2012

Sedihnyee...T_T

pagi2 aku dah dapat berita sedih.....siyes sedey....aku de usha 1 umah ni....umah teres single storey....bukan umah baru la....tapi aku sangat suke sebab umah tu sangat luas...even depan umah len park 4 bijik kete aku ase....depan umah pon playground...harge pon menarik....hari2 aku duk usha kt blog ejen tu....dengan harapan umah tu belum terjual lagi....siap doa tu jangan la ade org len beli.....sebab aku nak bli sekarang cm xlepas je....nak bli umah ni kene gak standby kurang2nye 3% deposit tu kan....so kene la ade saving.....

tup2 pagi ni bukak blog ejen tu....tepampang pekataan SOLD kt iklan umah yg aku nk tu...waaaa nanges....T_T....mmg bukan rezki aku....rezki org len dpt umah tu....xpela....truskan usahe mengumpul duit n usha umah yang sesuai......

2013 wishlist...MESTI bli umh sndri....MESTIIII....

Tuesday, October 16, 2012

Ape pon xbleh--phuiiii







Sesi meluah pasaan.....

Dulu FB kene block...skang blog plak kene block....waduh2....mmg xkasi can lgsg ke neh nk berentertainment kt opis.....ok la ok la....meh kite buat keje je kawan2....nak entertainment2 bwk laptop sndrik ye...xpon bli ipad@tab...heh....dh la nk cocok berukben sndri pon xleh....haih la....ape pon xbley....

Monday, October 15, 2012

Rumah Impian

Semalam aku bawak mak ayah aku jalan2 umah sedare mare....aceceh cm ramai je sedare aku kt kl ni kan..ramai la jugak...aku je xpenah nk pegi....hoho...semalam g umah 2orang 2pupu aku...bukan sepupu tapi 2pupu....hihi...dua2 duk kt puchong nun....mak aku la sebok ajak...jom la g...asek duk umah je xbekembang minda mak ni...huhu...

So semalam berangkat la kami ke rumah 2pupu yang pertama...kat Bukit Puchong....die duk umah 2-storey upenye....siap ade guard lagi...haish kediaman idaman aku tuh.....lawa n luas gak umah die....oh kediaman idaman sanubariku....hohoho....kami sampai tengah ari...maklum la niat ati mmg nak datang time makan...baru la bebaloi jalan jauh kn...ihihi....aku tanye die bape bli rumah tu...die kate ms bli dlu xsampai pon 200k....waaaaa nangeh.....sekarang mau rumah tu rege 500k kot.....die bli tu projek under pkns katenye....rezki die...tapi bertahun dh la die bli....aku sgt jeles hokeh...aku nk umah cmtu jugak....aku tanye die bpe baya bulan2....900++....uuuu nangeh lg aku dgr.....umah tu rege dalam 180k asenye...bulan2 rm900++....kalo umah rege 200k++...mau riban gak bulanan die kn....mampukah kami....insyaAllah...demi umah idaman....moh kite kumpul duit banyak2 ye en suami....tapi mmg bukan area klang valley ni la kn ko nk dpt umah rege cmtu.....rege cmtu mmg umah merpati jela...cm umah sewa aku skrg...heh...

Pastu g plak umah 2pupu yang lagi sorg....yang ni duk townhouse...umah sndri gak....die kate ms bli rege 167k.....bulan 900++ gak selame 25tahun....waaa nangeh lg....skrg area situ dh rege 260k kot aku tgk ritu...haish apela mahal bebeno umah kt klang valley ni.....semak pale otak....

Demi nak dapatkan umah idaman ati iaitu landed house....makanye ke seremban la kite jawabnye ye en suami...rumah situ ade lg kot yang murah2...moh le kite same2 mesurvey ye en suami....doakan kami bejaye dapatkan umah impian.....impian aku senonye..heh

p/s....nak g check kwsp la pasni....dh bape la tekumpul kat acc ke2 tu gaknye....

Saturday, October 13, 2012

3 in 1 Sit Me Up Cosy

Weyyhhhh.........

aku tingin betul la nk bli mende alah ni untuk hadif....tengah duk usha2 best price ni.....kalo kt pasaraya bape jual ek.....tunggu pak najib bagi duit la....nak bli jugak2 untuk hadif...atenye pak najib cepat2 la bagi duit generasi ke2 felda tu...shaye xsaba dah nk memanfaatkannye neh....ngeh2...

Kalo hadif duk lam neh msti die suke....hihi