Tuesday, August 29, 2017

Putera Kedua

Blog bersawang..setahun sekali baru masuk bersihkan sawang2 yang ade..hihi

Nak tulis kt sini kisah kelahiran putera kedua aku..hampir 5tahun menunggu alhamdulillah Allah dengar doa aku untuk bagi Hadif ada adik beradik..Lepas miscarriage Dec 2014 memang aku amek masa lame untuk lekat semula...macam2 usaha jugak la aku buat sebab memang nak baby lagi..aku join group TTC kt fb, aku makan jamu, aku usahakan turunkan berat badan dapatkan bmi sepatutnye..Alhamdulillah september 2016 tu aku macam dapat rasa aku pregnant..tambah plak period memang delay dekat 2minggu..tapi aku tak test lagi sebab pikir sebelum ni memang ade masalah period delay..tapi instinct tu kuat kata yang aku dah pregnant..memang aku berhati-hati sangat dah masa tu sampaikan naik motor dengan husband siap pesan kt dia jangan langgar bonggol kuat sangat..aku taknak terhentak..hihi..1 Oktober 2016 masa birthday baru aku buat upt..dan instinct aku betul..alhamdulillah positif..rasa nak sujud syukur dalam bilik air..hihi.hadiah birthday yang paling bermakna untuk aku masa tu..

Ok kemain panjang mukadimah aku..dah lame tak tulis blog sekali berjela plak..

27 May 2017 (Sabtu) (1 Ramadhan 1438H)

Masa ni aku memang dah tunggu hari je..nak pegi keje memang becinta la..aku amek mc je masa ni sebab memang malas betul nak g keje...tak larat nak bawak perut..mild contraction pon dah rasa sikit2..seminggu sebelum tu aku dah pergi hospital sebab rasa contraction tapi masa tu baru bukak 1cm je..dah lame tak pregnant sampai lupe contraction betul2 ke tipu2..hihi..

29 May 2017 (Isnin) (3 Ramadhan 1438H)

Sejak pagi tu aku memang dah rasa contraction makin kerap..tapi still monitor lagi..pastu rasa macam makin kerap plak, so aku call husband yang masa tu dah g keje suruh dia balik..kebetulan masa tu dah start cuti sekolah n mak ayah aku pon dah ada kt rumah, so aku tinggalkan la Hadif dengan atok n neneknye kat umah..sampai hospital buat prosedur biasa check ctg bagai tu...contraction masih rasa lagi tp tak bape kuat pun...bile sampai part doktor nak check bukaan, masa ni memang trauma..doktor perempuan india..tapi cantik..ke benggali tah sebab kulit cerah..hihi..dia check bukaan..baru 2cm katenye...pastu boleh plak dia kata nk check sekali lagi..yang kali kedua memang azab..dia kata .2.5cm plak pastu dia tolong bukakkan lagi...ya rabbi sakit giler kott...menjerit aku..doktor kate sorry memang sakit, I tolong u bukak laluan...menitik jugak la airmata masa tu..sakit oii...pastu doktor terus suruh admitted..

Jumpa husband pastu suruh dia amek beg dalam kereta sebab dah kene admitted kan..siap prosedur semua aku pon masuk la wad..masa ni dah start bleeding dah..hasil selukan doktor tadi...masa Hadif dulu takde pon kene seluk sampai sakit gitu..huuuu..

Tido 1 malam kat hospital..sepanjang malam tu doktor ade datang check lagi bukaan...tapi still sama...masih 3cm..takde progress...jenuh la aku bejalan ke hulu ke hilir kat wad tu nak kasi bukaan cepat kononnye..tapi nan hado...siap buat squad lagi...esoknye masa doktor pakar round, skali lagi kene seluk...ponnn sakit...rase nak tendang doktor tu..doktor kate bukaan masih 3cm pastu servik still tebal katenye..so doktor suruh aku balik rumah dulu..hospital gomen kan, seboleh nak kurangkan patient sebab wad sentiasa penuh..so masa melawat tengah hari tu, husband mak ayah hadif datang n petang tu aku ikut diorang balik rumah skali..masa ni doktor bagi mc untuk seminggu tu..last date doktor bagi 2 June..kalau tak besalin jugak tepaksa la induce..

31 May 2017 (Rabu) (5 Ramadhan 1438H)

Lepas discharge isnin ritu memang aku duk rumah jela duk layan contraction..duk umah plak keje tido je..sebab kua hospital tetibe demam...huhu aku kalu dah bemalam kat hospital, balik rumah mesti demam...masa ni aku dah 40w1d..baby belum ada tanda nak keluar lagi..contraction tak kuat sangat tapi sentiasa ada...selera makan memang out..dapat minum milo je pagi tu...lepas zohor camtu aku nak tido semula..badan seram sejuk..tetibe poppp...macam air paip daaaa...air ketuban dah pecah...habis lencun tilam...hukhuk...cepat2 call husband...nasib baik dia duk standby je n mintak permission manager nak stay ofis je taknak keje lua...tah laju mane la dia bawak motor sekejap je dah sampai rumah...mak aku cam biasa la...panik semacam..masa tu tak rase sakit ape pon..contraction pon hilang...air ketuban tu je keluar xbenti2..bape kali tukar pad..

On the way g hospital memang bedesup la husband drive..nyalakan lampu emergency skali...nasib baik belum time orang balik keje lagi...kereta pon semua bagi laluan...sekejap jela dah sampai hospital...sampai hospital sekali lagi kene hadap prosedur sebelum ke labor room tu..check ctg suhu badan aku semua...confirm aku demam..doktor bagi paracetamol..masa ni tetibe ras contraction kuat...terus terbayang sakit contraction masa nak besalin hadif dulu...memang sakit haih..tambah plak demam badan lemau rase..dah la sakit ade plak patient katil hujung tu duk mengerang2...tak tahan sakit...stress aku dibuatnye...orang lain sakit nak beranak jugak takde nak mengerang gitu...rase nak bangun pastu suruh dia diam..haha...eh ketawa plak kate sakit...hihi..

Masa check ctg tu doktor kata carta jantung baby tu tak bape cantik..doktor duk seluk check bukaan pon muke bekerut2 tapi tak inform aku pape..takde gtau dah bukak bape cm..duk panggil doktor lain plak...yang doktor cucuk jarum pon sampai 2orang..tekial2 nak masukkan jarum kt tangan aku...sakit kot tangan kiri kanan kene cucuk..tak lame pastu doktor datang semula check laluan lagi..aku dah tak sedap hati..sebab doktor tu asek cakap sesama sendiri..macam ade problem..tetibe aku nampak doktor lain dah bawak baju hospital warna biru..bukan pink macam sebelum ni...aku dah cuak masa ni...terus terpikir kene operate ke ni..nape baju kaler biru..

Masa doktor dengan nurse dah siap bawak baju n tiub kencing tu, doktor yang seluk tadi bagitau masa dia check warna air ketuban tak cantik..tak jernih...means baby dah terberak kat dalam..bacaan jantung pon tak cantik...doktor terpaksa decide emergency czer sebab nak elakkan baby lemas sebab baby dah mula stress kat dalam..fuhhh rase gelap jap dunia aku...takut tergamam semua ade..tak pernah seumur hidup kene operate..xtau nak kata takut ke ape ke...taknak amek pape risiko aku berserah je setuju untuk czer..masa tu aku dh rasa pon contraction kuat n rasa nak meneran..

Doktor panggil husband kat luar n explain prosedur emergency czer..kalau husband setuju sain segala dokumen n terus masuk ot..dh siap2 tukar baju pasang tiub kencing bagai, doktor n nurse terus tolak aku keluar..kt lua ot doktor explain kt aku plak prosedur n segala risiko..kalo setuju aku sain dokumen..masa ni memang diorang rushing beno..takleh nak lengah2...dah name pon emergency czer..husband tenangkan aku tapi aku masa ni macam lost..otak blank rase..doktor suruh sain aku sain je..huhu...

Pertama kali dan tak pernah terbayang aku akan kene czer..sebab masa hadif dulu mudah sangat..lain anak lain caranye kan...nurse bius kat pinggang..ot tu punyela sejuk macam duduk dlm peti beku...begegar2 badan aku mengigil...dah la dengan demamnye..masa operate ni memang aku sedar tapi mampu pandang siling jela...tangan kiri kanan telentang..masuk air n on mesin blood pressure tu..15minit kot lepastu dengar suara nyaring anak bertuah yang mengada taknak kua ikut pintu..nak kua ikut tingkap plak dia..haha..dia punye menangis dari keluar sampai settle doktor bersihkan pon still nanges..punye kuat suara..doktor kata memang stress baby ni..menangis beria ni...masa nurse tunjuk baby n letak kejap kt dada aku rasa macam mimpi lagi..memang lain pengalaman masa hadif dulu..tapi adik memang semangat lagi tembun dari abangnye..

Dah settle semua, nurse tolak aku kat waiting area..sebab wad belum ada yang 0..baby still menangis kuat takmo diam...lepas sorang sorang nurse and doktor datang tolong pujukkan..aku mampu tengok jela..angkat kepala pon tak boleh..kaki kebas lagi sebab bius belum hilang..pastu nurse letak baby dekat aku untuk susukan..pandai jugak dia menyusu kali pertama..

Punyela berhari2 sakit siap keluar masuk hospital rupe-rupenye adik nak lahir sama tarikh dengan abang hadif..tapi sama ikut bulan islam la..5 ramadhan..Muhammad Harith Zafran Bin Zainuddin...semoga menjadi anak soleh kebanggan ibu ayah..aminn..




Wednesday, January 28, 2015

Bukan rezki kami...

Assalammualaikum...

Pheww lame giler kot xupdate blog ni...besawang abes..

Penutup 2014 amat menduga kami suami isteri...29.12.2014..tarikh yg paling aku akan igt...aku keguguran..3hari sebelum tu aku bleeding..mase dh xsedap hati dah..doktor pon kate xsepatutnye bleeding during pregnancy..aku redha..memang belum rezki kami nak menimang cahaya mata ke2...mane silapnye pon xtau la..kun fayakun...kalo dah bukan rezki kita tetap bukan rezki kita..

Sekarang ni aku ade sikit rasa fobia nak pregnant semula...yela takut berulang balik...tapi dalam masa sama hati meronta2 jugak nak baby lg...sonok tengok kawan2 memboyot...

InsyaAllah harap2 ade lg rezki kami...aminn...teringin nak baby girl pulak..tp kalo boy lagi aku ok je..nak bg kawan kat hadif...xdela main sorang2 je kt rumah..hihi

Tata...

Monday, June 09, 2014

Vitamin E Shaklee

Sempena promosi Jun 2014 Beli 6 Percuma 1...Vitamin E Shaklee...Hari ni nak share sikit info pasal vitamin E shaklee ni...

Vitamin E Shaklee mengandungi 400IU kandungan vitamin E dan 10mg selenium semulajadi dalam setiap kapsul...kandungan vitamin E terhasil dari 1kg benih gandum, 500ml minyak safflower, 8kg bayam, 500g badam...Kandungan seleniumnya membantu tubuh menyerap vitamin E, memelihara membran sel, sel darah merah dan tisu2 otot.



Diantara manfaat utamanya adalah:-

  • melindungi jantung - pengambilan harian 800IU vitamin E (2biji kapsul) untuk jantung yang sihat, melindungi sel darah merah untuk mengelakkan pengasidan lipid, meningkatkan kolestrol HDL, mengurangkan tekanan darah, menghalang platlet darah melekat ke dinding arteri, menghalang anemia hemolitik, penyakit jantung
  • meningkatan kemampuan reproduktif - kajian menunjukkan vitamin e mampu memulihkan kemampuan reproduktif. Para lelaki yang mengambil 600-800IU vitamin E sehari mampu meningkatkan kiraan sperma mereka.
  • anti-penuaan - 1 kapsul vitamin e sehari membantu melambatkan penuaan, mengurangkan kedut, garis halus, parut, aken dan bintik penuaan. Ia memulihkan tekstur kulit dan tona muka, dada dan otot peha
  • anti-oksiden - pengambilan lebih dari 1200IU sehari untuk anti-oksidan yang kuat dan berkesan untuk melawan kanser, mengukuhkan sistem imun, menghalang atau melambatkan pertumbuhan tumor, mengurangkan kerosakan akibat radikal bebas
  • kelestarian tenaga - meningkatkan kemampuan seksual dan tenaga dengan membekalkan oksigen yang lebih
  • memperbaiki arthritis - meningkatkan keanjalan salur darah, memperbaiki kitaran darah, merawat bahu kejang, pening, buasir, urat varikos, sakit sendi
  • menghalang keguguran - merawat musculus pectoralis fibrosis otot dada, sindrom prahaid dan sindrom menopaus
  • memperbaiki parut - memperbaiki bengkak dan ulser kulit




Untuk order boleh sms 
Syida 018-3937054 atau 
FB : Syida Kamarudin

Wednesday, May 14, 2014

Hadif Peniru

Salam..

25hb nanti anak ibu nak masuk setahun 10bulan dah...wuuu cepatnye mase berlalu....tak terkejar rasenye...hihi..


Makin membesar anak ibu ni makin macam keletah...penghibur hati ibu ayah...cinta hati ibu ayah....Sekarang ni anak ibu dalam fasa nak bercakap...ape orang sebut dia sebut....ade yang betul sebutan ade yang ikut suke dia je....ade mase dia bebel dalam bahse dia sendiri....kompom2 la ibu xpaham sepatah pon...hihi

Sekarang ni kat nursery pon teacher dah ajar macam2...menyanyi la....abc la...123 la...alif ba ta la....Alhamdulillah hadif mudah ikut...tapi belum betul2 banyak la sebutan nye..

" satu, uwe, tige, apat, nime, anam,,ojoh, apai, ilai, oloh,yashhh"
"wai, two, three, por, pai , cix, ebei, eight, nai, tennn"
"yahhiimmm....ayip, ba, ta ,sa ,jim, ha , ho, dal, sim, dot, toitt, ain, mim, nui, wau, ha, yaaa...aminn"

Haaa lebih kurang gitu la sebutan dia...hihi...ok la kan...aku suke sangat dah...banyak perkembangan positif. Selain tu banyak la pekataan simple yang dia mudah ikut..pastu kalo kite cakap pape cepat je dia ngikut n ajuk balik...kadang2 geram je...comel sangat..hihi

Pastu kalo arahan2 simple tu dia blh la ikut...contohnya nak mandi aku bukakkan baju n seluar semua pastu suh dia masukkan dalam bakul...dia tau mane satu bakul baju dia...kalo bukak ade sampah atau pampers aku suh dia amek n buang dalam tong sampah dia g buang kat tong sampah...kire betul la hala tujunye...kalo dah abeh menyusu botol letak atas meja...haa bab botol tu takde dah aku duk ulang2 arahan...dia akan buat dengan sendirinya....takde sepah2 kat lantai dh...sonok didik anak dari kecik...takmo sepah2 nanti sampai ke besar tak pandai kemas barang sendiri...

Kalo ikut memang banyak sangat perkembangan Hadif ni....kagum dengan anak sendiri...duk karang kat sini kang berjela2 plak...hihi

Ok la tu je nak cite...tata

Friday, May 09, 2014

PROMOSI MAY 2014 :MEALSHAKE





Salam...

Huuuu dah masuk 9mei baru nak up promo shaklee bulan ni...Better late than never la kan....

Ok cam biasa tiap2 bulan shaklee mesti ade buat promo yang buat orang2 tertanya2 dan tertunggu2...so bulan ni promosi MEALSHAKE...BELI 6 PERCUMA 1...atau dalam bahse omputih sebut BUY 6 FREE 1..hhihi.

Ok meh nak share sket ape kebaikan mealshake ni..

Mealshake ni mengandungi bahan semulajadi yang terdiri dari buah-buahan, sayur-sayuran, kacang soya non-GMO, lactalbumin(sejenis susu) dan lain2...

Manfaat:-


  • nutrisi lengkap - ia menyediakan 24jenis vitamin, mineral dan zat. Kekurangan pengambilan zat boleh menyukarkan kadar serapan vitamin dan mineral oleh tubuh kita.
  • membekal nutrisi kepada sel tubuh - ia kaya dengan protein, membantu pembinaan sel2 kulit, kuku, rambut, organ, darah, imun dan lain2..
  • membantu tumbesaran - mengandungi asid folik, biotin , kaya dengan kalsium dan magnesium yang diperlukan untuk membina tulang dan sel2 utk proses membesar
  • mengembalikan seri wajah - mengandungi vitamin B yg lengkap, zat besi dan copper yang cukup utk membina sel2 darah merah yang sihat, sekaligus memberikan kompleksi wajah dan kulit yg lebih cantik
  • detoksifikasi - kaya dengan serat larut untuk membantu membuang lemak berlebihan dan sisa buangan dari perut dan usus

So kesimpulannye mealshake ni sesuai untuk kanak2 berusia 1tahun hinggalah kepada orang dewasa. Anak, Mak, Ayah, Abang, Adik, Kakak semuaa boleh minum mealshake ni...Mealshake ni berperisa vanila...memang kegemaran dan kene dengan selera semua lapisan umur.


So sesapa nak order boleh kumpul2 order dengan kengkawan pastu dapat harga jimat. Boleh sangat nak buat stok utk bulan puasa nanti.

Nak order contact :

Syida 
018-3937054
Shaklee Independent Distributor

P/s - kalau ade sesiapa nak carik side income pon boleh contact ye...nanti daku citer details.

Thursday, April 24, 2014

Set Nutriwhite Skincare



Salam,

Hari ni nak share pasal set skincare dari shaklee ni...Nutriwhite Skincare...produk ni setanding produk popular tau macam skII semua tu...harga memang jauh lebih murah la...pastu jimat plak sebab pakai sikit je dah cukup...mau tahan setahun jugak baru abeh guna..

Ok meh nak explen sket kegunaan dan kebaikan setiap satu yang ada dalam set ni ye.

1. Gentle Deep Foam Cleasing
- membersih dan menyegarkan kulit
- kandungan rumpai laut didalamnya berfungsi untuk menghilangkan kotoran, membuang sel2 mati dan menegangkan kulit
- alga hijau pula menyahtoksin dan melembapkan kulit
- strawberi begonia mencerahkan dan mengimbangkan pigmen
- lembut dan menyegarkan

2. Soothing Radiance Whitening Softener
- melembutkan dan mengembalikan pH yang seimbang
- kulit berasa lebih tegang dan segar dengan rosemary
- kudzu menegang dan mencerahkan
- marshmallow melembabkan
- mengelakkan kulit jadi kering


3. Daily Defense Whitening Essence
- Bear-Berry untuk mencerahkan dan menegangkan kulit
- strawberi begonia untuk mengimbangkan pigmen kulit
- kacang soya untuk melembutkan dan mengurangkan tompol jerawat
- mulberi untuk mencegah dari kerosakan akibat cahaya matahari
- tambahan vitamin c aktif untuk memperbaiki kulit serta mengembalikan seri wajah
- lembut dan mudah diserap oleh kulit

4. Ultimate Protection Whitening Lotion
- licin serta kaya dengan pati botani seperti mulberi untuk mencegah kerosakan kuli akibat cahaya matahari
- Mountain Arnica untuk menghilangkan radang kulit
- pelembap yang bertindak dari semua sudut ini melindungi anda dari kesan2 memudaratkan dari cahaya matahari
- membantu membina daya ketahanan kulit dan faktor persekitaran

5. Gentle Action Make up remover
- menjadikan kulit anda licin lembut dan berseri
- tunas pokok bic menghilangkan sel mati dengan lembut tanpa meninggalkan kesan
- aloe vera menegangkan dan menyegarkan kulit
- lembut dan tidak berminyak

6. Spot Whitening Treatment
- memperbaiki kesan2 matahari serta jeragat kulit dengan cepat
- kuasa pencerahan botani dihasilkan dari pati likuoris dan peony yang amat bernilai disebabkan kesannya dalam mencerahkan, melindungi serta menghilangkan radang kulit
- cats claw menegangkan kulit
- vit c aktif membawa kecerahan yang baru untuk kulit

7. Overnight Renewal Whitening Cream
- memperbaharui dan mengembalikan keremajaan kulit sewaktu tidur
- linden menyihatkan serta melembapkan kulit secara mendalam
- scullcap mencerah dan menghilangkan radang kulit
- vit c aktif mengurangkan tompok2 hitam serta mengembalikan seri wajah


Tahan sampai 9bulan.tahan sampai setahun....haihh jimatnyee

 So sesape nak try kebest an (ade ke pekataan ni) boleh contac sy ye.

Jom cantik..hhihi

Syida Kamarudin
FB : Syida Kamarudin
018-3937054